Απόψεις Προτεινόμενο

Ο Κορονοϊός ¨εξαφάνισε¨ την Ολυμπιακή Φλόγα απο μέσα μας? (βίντεο)

floga1

της δημοσιογράφου Ελένης Βασιλοπούλου @elena_juniorsclub

Έχουν περάσει δυο ημέρες από την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και ¨κανείς¨ δε σχολίασε κάτι… Τα Social Media έχουν πάρει φωτιά, το διαδίκτυο έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων κι όχι μόνο και ο Κορονοϊός κάνει party εις βάρων αξιών, ως πρωταγωνιστής σε κάθε μας σκέψη, λέξη, πράξη… 

Θα μου πεις, πρόκειται για μια παγκόσμια Πανδημία με καλπάζουσα μορφή αλλά και πολλή φαντασία, καθώς πολλοί τρομολάγνοι κι ακόμη πιο πολλοί εκπρόσωποι του τύπου, φαίνεται να αναπαράγουν μη αξιόπιστες πληρόφορίες και να διαδίδουν τρόμο, πανικό και άγχος σε μια περίοδο όπου ο Κορονοϊός αναζητά περισσότερο ανεύθυνα άτομα για να εξαπλωθεί παντού. 

Έτσι, εκτός από την αναγκαία αναστολή της καθημερινότητας μας, χάσαμε το αίσθημα της περηφάνιας και το μήνυμα της Ελλάδας για την Ολυμπιακούς Αγώνες! Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας προς το Τόκυο, ξεκίνησε χωρίς επιβάτες, χωρίς συνοδοιπόρους, χωρίς θεατές, χωρίς θαυμαστές, χωρίς ονειροπόλους, χωρίς λαμπαδοδρόμους… Η φλόγα δεν πρόλαβε να φωτίσει την Ελλάδα και έφυγε κάτω από αυστηρά μέτρα, λόγω Κορονοϊού. 

Η Τελετή Αφής όμως, για όσους την είδαν, ήταν μεγαλεπήβολη! Ήταν αρκετή για να με κάνει να νιώσω δύναμη, να θυμηθώ τους προγόνους μου, να αφήσω το μυαλό μου να αναπνεύσει και τα μάτια μου να αντικαταστήσουν τα δάκρυα λύπης με δάκρυα χαράς…

Περήφανη Ελληνίδα, γυναίκα που λαμβάνει το φως από την Πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου, η Πρώτη Λαμπαδοδρόμος, η Ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη, κρατούσε τη δάδα ψηλά και το κλαρί ελιάς στο άλλο χέρι κι έτρεχε για να διαδώσει σε όλον το κόσμο το ηχηρό μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων, της Ολυμπιακής Φλόγας: «Σύμβολο του ανθρώπου και της εφευρετικότητας. Το φώς του πνεύματος, τη γνώσης και τη ζωής».

Το φως που φώτισε τη μαυρισμένη μου ψυχή… το φως που έδωσε δύναμη να συνεχίσουν το δύσκολο έργο τους ιατροί και νοσηλευτές, το φως που εστείλε μήνυμα στους Έλληνες του Έβρου, στους Έλληνες που αντιμετωπίζουν την πανδημία, τις απειλές των Τούρκων, τη φτώχεια, σοβαρές ασθένειες, μα πιο πολύ φώτισε εκείνους που διαβαίνουν μόνοι τους κι αναζητούν ελπίδα. 

Αυτό το φως από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα, είναι το ίδιο! Η Ιερή φλόγα γεννημένη από τις ακτίνες του Ήλιου, στην Αρχαία Ολυμπία, φωτοβολούσε καθόλη τη διάρκεια των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Τώρα, φωτίζει κάθε χώρα που διεξάγει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και παραμένει εκεί, αγέρωχη στέλνοντας το μήνυμα της, σε όλο τον κόσμο! 

Αυτή η φλόγα, είναι το σύμβολο της ζωής και της ελευθερίας! Είναι η προσπάθεια για τη νίκη! Τη νίκη απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό,για τις αξίες μας και το σεβασμό μας στο συνάνθρωπο, τη νίκη απέναντι σε κάθε πανδημία, σε κάθε τουρκική πρόκληση, τη νίκη για να ζήσουμε!

Αυτή τη φλόγα θέλω να νιώσετε στην καρδιά σας, τη φλόγα που έφτασε στο υψηλότερο σημείο της γης, στην κορυφή του όρους Έβερεστ των Ιμαλαΐων (2008 για τους Αγώνες του Πεκίνου), τη φλόγα που πέρασε από τον Βόρειο Πόλο και «βούτηξε» στη βαθύτερη λίμνη του κόσμου, τη Βαϊκάλη, στη Νότια Σιβηρία. Τη φλόγα που ταξίδεψε με άλογα το 1956, επάνω σε ινδιάνικο κανό, σε ποταμόπλοιο του Μισισιπί αλλά και σε βαγόνι του Union Pacific, του πρώτου διηπειρωτικού σιδηρόδρομου, 

Να θυμηθείτε τους αστροναύτες και κοσμοναύτες που έκαναν περίπατο στο Διάστημα με τις αντίστοιχες ολυμπιακές δάδες και να καταλάβετε ότι αυτή η φλόγα που ζει μέσα μας είναι η ίδια η αγάπη, ο σεβασμός, η γνώση, η νίκη, είναι η ζωή! 

Με τα λόγια της Πρωθιέρειας στην επίκλησή της προς τον Θεό Απόλλωνα, θα σας ζητήσω κι εγώ Ιερά Σιωπή, για να ηχήσει η αλήθεια, η σωστή αντιμετώπιση και διαχείρηση των καταστάσεων που ζούμε, για να ηχήσει η φωνή της λογικής και να πρυτανεύσει η σοφία! Μόνο έτσι θα έρθει η νίκη που περιμένουμε, η νίκη για ζωή! 

Ιερά σιωπή

Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η θάλασσα και οι πνοές των ανέμων.

Όρη και Τέμπη σιγήστε.

Ήχοι και φωνές πουλιών παύσατε.

Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς.

Απόλλωνα Θεέ του ήλιου

και της ιδέας του φωτός,

στείλε τις ακτίνες σου και άναψε της ιερή δάδα

για τη φιλόξενη πόλη

του Τόκυου

Και συ, ω Δία, χάρισε

ειρήνη σ’ όλους τους

λαούς της Γης και

στεφάνωσε τους νικητές

του Ιερού Αγώνα.

Τήνελλα ω Καλλίνικε

Τήνελλα!!!