Προτεινόμενο Ρεπορτάζ

Ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, απαντά για τα μηδενικά έσοδα και τα χιλιάδες παιδιά που κινδυνεύουν – Τι λέει για το θέμα της υιοθεσίας;

mora-juniorsclub.gr

από την Ελένη Βασιλοπούλου, δημοσιογράφο 

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου:

Τα παιδιά της Ελλάδας που δεν τα θέλει κανείς – Εγκαταλελειμμένα λόγω της κρίσης

Χιλιάδες, αναγνώστες και πολλοί γονείς που επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα παιδί, επικοινώνησαν μαζί μας.

Το juniorclub.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο, του Χαμόγελου του παιδιού, Κώστα Γιαννόπουλο, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για οικονομική υποστήριξη, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν οι υποδομές που φροντίζουν το χαμόγελο των παιδιών.

Το θέμα έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, με εκατοντάδες μηνύματα να απευθύνονται σε εμάς και γονείς να εκφράζουν την ανάγκη και την επιθυμία να υιοθετήσουν ένα παιδί. 

Ο κος Γιαννόπουλος περί υιοθεσίας δήλωσε: «Το Χαμόγελο του παιδιού δεν μπορεί να κάνει ενέργειες υιοθεσίας, πρέπει να μεσολαβεί πάντα η πρόνοια ή κάποιο ίδρυμα δημοσίου. Εμείς, ωστόσο έχουμε επιχειρήσει να βοηθήσουμε να επιτευχθεί υιοθεσία και όχι αναδοχή, η αναδοχή δεν ισχύει στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν πολλοί γονείς που επιθυμούν να υιοθετήσουν. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένοι με ελιτίστικη διάθεση… μας ρωτούν αν το παιδί έχει ξανθά μαλλιά, αν είναι καλά στην υγεία του κ.α.

Ποιοι είναι αυτοί όμως που μπορούν να υιοθετήσουν 2 αδέλφια και να μη τα χωρίσουν; Να υιοθετήσουν ένα 15χρονο έφηβο; Να υιοθετήσουν ένα παιδί με λευχαιμία;» 

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, το Χαμόγελο του παιδιού είναι ο μόνος φορέας με γραμμή SOS 24ώρες το εικοσιτετράωρο. Με επαγγελματίες που απαντούν στα τηλεφωνήματα και χειρίζονται ανάλογα την κάθε περίπτωση. Έχουμε και εθελοντές στα νοσοκομεία, στην ομάδα διάσωσης και έρευνας, στα σπίτια μαζί με επαγγελματίες, αλλά το βασικότερο είναι αν αντέξουμε.

Κα Βασιλοπούλου, λένε ότι το Χαμόγελο του παιδιού δεν έχει ανάγκη, έχουν χρήματα. Εμείς δεν επιδοτούμαστε από κάπου. Οι υποδομές για να κρατήσουν το χαμόγελο στα παιδιά πώς θα αντέξουν όταν μέχρι τέλη Ιουλίου μπορούμε να τις καλύψουμε οικονομικά; Ζητούμε από τον κόσμο να μας στηρίξει, γιατί ότι έχουμε είναι από δωρεές, όλα από χορηγίες. Τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, όλα. 

Φροντίζουμε 380 παιδιά και 60.000 ακόμα που έχουν καταγραφεί το πρώτο εξάμηνο του 2015. Πώς θα τα καταφέρουμε χωρίς επαγγελματίες, χωρίς υποδομές;« μας είπε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του παιδιού.

giannopoulos-juniorsclub.gr

Μηδενική Ρευστότητα – Μηδενικά Έσοδα – Χιλιάδες Παιδιά κινδυνεύουν

Σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσιάστηκε το αδιέξοδο που σήμερα βιώνει ο Οργανισμός αλλά και τα παιδιά και οι οικογένειες στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού, κος Κώστας Γιαννόπουλος, δήλωσε:

«Σήμερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με μηδενική ρευστότητα, μηδενικά έσοδα, βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία ενώ παράλληλα τα αιτήματα για βοήθεια που λαμβάνουμε αυξάνονται ραγδαία!

Αγωνιούμε για το αν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στα παιδιά που μέχρι σήμερα στηρίζαμε αλλά και στα παιδιά, που σήμερα μας έχουν ανάγκη.

Καλούμαστε να διαχειριστούμε την περικοπή δράσεων, υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού. Σήμερα, σε μια Ελλάδα που καταρρέει, καταρρέει και «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 με υπεράνθρωπη προσπάθεια καταφέραμε να στηρίξουμε 60.804 παιδιά και τις οικογένειές τους μέσα από το σύνολο των δράσεών μας πανελλαδικά, σε σχέση με τα 82.802 για ολόκληρο το 2014. Σήμερα είμαστε εδώ, αλλά δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα.

Η πιθανή περικοπή των δράσεων θα έχει τραγικές επιπτώσεις για τα παιδιά και τις οικογένειες στην Ελλάδα. Οι υπηρεσίες που παρέχει και οι υποδομές που θέτει στη διάθεση των παιδιών πανελλαδικά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι περισσότερο από ποτέ πολύτιμες και απαραίτητες και δεν μπορούν να αναπληρωθούν: Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά, το Amber Alert Hellas, η Γραμμή SOS 1056 και τόσες άλλες παρέχουν μέχρι σήμερα ένα δίκτυ προστασίας για τα παιδιά.

Οι μέχρι σήμερα υποστηρικτές μας, χρειάζονται σήμερα υποστήριξη και ευχόμαστε να καταφέρουμε να είμαστε δίπλα τους!»

Βάσει των στατιστικών στοιχείων για το Α’ εξάμηνο του 2015:

● Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 135.197 τηλεφωνικές κλήσεις (751 κλήσεις ανά ημέρα) με το 36% να αφορά σε καταγγελίες για παιδιά που διέτρεχαν κίνδυνο (36 κλήσεις ανά ημέρα).

● Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 420 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών και αφορούσαν στο σύνολό τους 811 παιδιά (αύξηση κατά 48% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2014).

● Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 3.353 τηλεφωνικές κλήσεις.

● Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 62 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Από τα 57 περιστατικά στα οποία παρασχέθηκαν εξειδικευμένες υπηρεσίες με στόχο την εύρεση του παιδιού βρέθηκαν και τα 57 παιδιά.

● Αντιμετώπισε 63 περιστατικά επιτόπιας παρέμβασης που αφορούσαν 87 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Από τα 87 παιδιά, σήμερα 6 μεγαλώνουν στα Σπίτια του οργανισμού.

● Δέχτηκε 70 αιτήματα για φιλοξενία παιδιών σε κίνδυνο που αφορούσαν 103 παιδιά. Από αυτά τα 17 παιδιά μεγαλώνουν σήμερα στα Σπίτια του οργανισμού. Συνολικά 299 παιδιά μεγαλώνουν στα 11 Σπίτια του οργανισμού πανελλαδικά.

● Στα 3 σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας στην Ηλεία, στο Αγρίνιο και στον Μύτικα έμειναν 49 παιδιά. Το 80% των παιδιών συμμετείχαν στη δράση λόγω κοινωνικών αιτιών.

● 32 πλέον ενήλικα παιδιά συνεχίζουν να υποστηρίζονται από τον οργανισμό, ενώ σπουδάζουν κι εργάζονται.

● Για υπηρεσίες συμβουλευτικής σε θέματα ανηλίκων απευθύνθηκαν στον Οργανισμό 1.965 άτομα. Τα 83 πραγματοποίησαν συνεδρίες και τα 1.882 δέχτηκαν τηλεφωνική συμβουλευτική από ψυχολόγους του οργανισμού.

● Υποστηρίχτηκαν 596 παιδιά με προβλήματα υγείας και ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε σε 2.447 αιτήματα. Από το σύνολο των παιδιών το 28% ήταν ανασφάλιστα!

● Στήριξε πανελλαδικά 10.619 παιδιά και τις οικογένειές τους με προβλήματα διαβίωσης. Από το σύνολο των παιδιών, τα 1.930 υποστηρίχθηκαν για πρώτη φορά. Σε ποσοστό 80% οι οικογένειες ήταν άνεργων γονέων ή απασχόλησης σε επισφαλή εργασία.

● Πραγματοποίησε διακομιδές 690 νεογνών και παιδιών, ανταποκρινόμενο σε 1.596 σήματα και διανύοντας 128.335 χιλιόμετρα! Από τα 690 παιδιά, τα 166 ήταν νεογνά και βρέφη, εκ των οποίων τα 84 ήταν σε θερμοκοιτίδα, διασωληνωμένα ή και τα δύο.

● Με τις 3 κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής (πολυϊατρείο «Ιπποκράτης», Ακουλογική/Οφθαλμολογική μονάδα και Οδοντιατρική μονάδα) εξέτασε δωρεάν 8.963 παιδιά πανελλαδικά, πραγματοποιώντας 15.929 προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.

● 7.229 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά σε 6 νοσοκομεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

● Πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 27.131 παιδιά στο πλαίσιο 554 επισκέψεων πανελλαδικά με τη συμμετοχή μαθητών, συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, συλλόγων Εκπαιδευτικών και ελεύθερου κοινού.

● 85 παιδιά και οι γονείς ή οι φροντιστές τους έλαβαν ή συνεχίζουν να λαμβάνουν υπηρεσίες από την διεπιστημονική ομάδα που στελεχώνει «Το Σπίτι του Παιδιού» (έναρξη λειτουργίας Απρίλιος 2015).

● 2.186 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά στον παιδότοπο του οργανισμού στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών – Ελευθέριος Βενιζέλος.

 Διαβάστε επίσης: 

Εγκαταλελειμμένα παιδιά στην Ελλάδα – Η απάντηση από το μαιευτήριο ΕΛΕΝΑ