Εφηβεία

Οι γεμάτοι θυμό έφηβοι είναι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες όταν ενηλικιωθούν

angry_teen

Όσοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις συγκρούσεις με τους συνομηλίκους τους στην εφηβεία κινδυνεύουν περισσότερο από προβλήματα υγείας στο μέλλον, σύμφωνα με μια νέα έρευνα

Ο τρόπος με τον οποίο ένας έφηβος αντιμετωπίζει τις συγκρούσεις του με τους άλλους επηρεάζει μακροπρόθεσμα την υγεία του, όπως διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Στο πλαίσιο της αμερικανικής αυτής μελέτης με το γλαφυρό τίτλο «Το σώμα θυμάται», οι ειδικοί διεξήγαγαν εξετάσεις αίματος σε 28χρονους ενήλικες και όπως διαπίστωσαν, όσοι δυσκολεύονταν να επιλύσουν τις συγκρούσεις τους με άλλους όταν ήταν έφηβοι, στην ενήλικη ζωή τους παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα της ιντερλευκίνης-6, μιας πρωτεΐνης που έχει συσχετιστεί με την οστεοπόρωση, την αρθρίτιδα, τους κακοήθεις όγκους και διάφορα ακόμα προβλήματα υγείας.

«Οι γονείς συνήθως πιστεύουν ότι οι σχέσεις των παιδιών τους στην εφηβεία είναι ασήμαντες και εφήμερες. Αυτό δεν ισχύει όμως», επισήμανε ο καθηγητής Ψυχολογίας και επικεφαλής της μελέτης Joseph Allen.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, οι ειδικοί πήραν συνέντευξη από 127 μαθητές γυμνασίου το 1988, δίνοντας έμφαση στο πώς οι έφηβοι αντιμετώπιζαν τις συγκρούσεις τους με τους συνομηλίκους τους. Τα επόμενα χρόνια συνέχισαν να παρακολουθούν τους εθελοντές και όταν εκείνοι έγιναν 28 ετών, τους υπέβαλαν στις προαναφερόμενες εξετάσεις αίματος.

Όπως καταλήγει ο Allen, τα συγκεκριμένα ευρήματα δείχνουν ότι οι γονείς δεν πρέπει να υποτιμούν τη σημασία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους στις διαπροσωπικές σχέσεις τους. Γιατί ο αντίκτυπος αυτών των συγκρούσεων στην υγεία των παιδιών μπορεί να επιμένει ακόμα και για δεκαετίες, και να είναι πιο δυνατός από όσο μπορούμε να φανταστούμε.