Θέματα υγείας Προτεινόμενο

Οκτώβριος: «Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού»

cancermastou-juniorsclub

Κάντε κι εσείς ένα δώρο στον εαυτό σας! Προληπτικός έλεγχος !!!

Κλείστε ένα ραντεβού στο Διαγνωστικό Κέντρο Πατριαρχέα —> πληροφορίες ΕΔΩ 

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως «Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού», στο πλαίσιο διεθνούς προσπάθειας, με στόχο την καταπολέμηση της ασθένειας.

Η σημασία της σωστής πρόληψης και έγκαιρης θεραπείας είναι κατανοητή, αν αναλογιστούμε ότι αν η αντιμετώπιση της νόσου γίνει σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό ίασης ξεπερνά πολλές φορές το 97%.»

11143703_842767732463883_748333716348045792_n

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τύπο καρκίνου που προσβάλει τις γυναίκες.

Κάθε χρόνο 1 στους 3 θανάτους από καρκίνο του μαστού θα μπορούσε να είχε προληφθεί μέσω της σωστής ενημέρωσης και του ολοκληρωμένου γυναικολογικού ελέγχου. Στην Ευρώπη, περίπου 1 στις 8 με 10 γυναίκες θα παρουσιάσει αυτή την ασθένεια. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στη Χώρα μας, εντοπίζονται περίπου 4,500 νέα περιστατικά και από αυτές 1500 περίπου χάνουν τη ζωή τους. Σε Παγκόσμιο επίπεδο περίπου 1.500.000 γυναίκες παθαίνουν καρκίνο του μαστού και 300.000 από αυτές πεθαίνουν. Έτσι, υπολογίζεται ότι αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 45 ετών.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού βρίσκονται τόσο στις καθημερινές συνήθειες μια γυναίκας (απουσία άσκησης, κακή διατροφή, αυξημένο σωματικό βάρος, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα κλπ), όσο και σε κληρονομική προδιάθεση, μέσω κάποιων γονιδίων. Αυξημένες πιθανότητες για καρκίνο του μαστού, έχουν οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια, γυναίκες με ιστορικό καλοηθών παθήσεων του μαστού, πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία, μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες (για παράδειγμα λόγω καθυστερημένης εμμηνόπαυσης) και άλλα.

Η κάθε γυναίκα που θα παρατηρήσει:
α) κάποιο ογκίδιο στο μαστό ή
β) αλλαγές στο δέρμα, στη θηλή ή στο μέγεθος του μαστού και
γ) έκκριση υγρού από τη θηλή, πρέπει να επικοινωνεί με το γυναικολόγο της.

Ιδιαίτερης σημασίας εξετάσεις για να φτάσουμε στην έγκαιρη διάγνωση είναι η αυτοεξέταση, η μαστογραφία και η κλινική εξέταση από γυναικολόγο.

Η αυτοεξέταση είναι μια απλούστατη εξέταση ρουτίνας. Πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 20 ετών. Γίνεται από την ίδια τη γυναίκα, μία φορά κάθε μήνα, μετά το τέλος της περιόδου. Με τον τρόπο αυτό, η γυναίκα μαθαίνει πως είναι το στήθος της φυσιολογικά και καταλαβαίνει κάποια πιθανή αλλαγή που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να επισκέπτεται άμεσα τον γιατρό. Επίσης, η αυτοεξέταση γίνεται και από το γυναικολόγο μια φορά το χρόνο.

Η μαστογραφία αποτελεί την σημαντικότερη ίσως μέθοδο πληθυσμιακού ελέγχου, ανιχνεύοντας όγκους πολύ μικρού μεγέθους, πριν ακόμα γίνουν ψηλαφητοί. Όπως και η ψηλάφηση, έτσι και η μαστογραφία πρέπει να γίνεται αμέσως μετά το τέλος της περιόδου. Η πρώτη μαστογραφία προγραμματίζεται στην ηλικία μεταξύ 35 και 40 ετών και γίνεται κάθε χρόνο. Κάποιες γυναίκες που έχουν περιπτώσεις καρκίνου μαστού ή άλλους παράγοντες κινδύνου πρέπει να ξεκινούν τον ετήσιο έλεγχο από μικρότερη ηλικία.

Το υπερηχογράφημα μαστών είναι μια εξέταση γρήγορη, χωρίς ακτινοβολία που προσφέρει σημαντική βοήθεια στη διερεύνηση των ψηλαφητικών και μαστογραφικών ευρημάτων. Όμως, το υπερηχογράφημα δεν πρέπει να θεωρείται υποκατάστατο της μαστογραφίας.

Ας μην το αφήσουμε στην τύχη κι ας προλάβουμε έγκαιρα με την πρόληψη και την σωστή ενημέρωσής μας γι΄αυτή την ασθένεια. Κι όχι μόνο κάθε Οκτώβριο!

Μάθε-πρόλαβε-αντιμετώπισε τον καρκίνο του μαστού.

11143703_842767732463883_748333716348045792_n