Απόψεις Προτεινόμενο

«Όταν οι τέχνες έχουν γιορτή, τότε γίνεται θέατρο» για μικρούς και μεγάλους…

theatro_maskes
anastasia-papageorgiou-juniorsclub

 
«Όταν οι τέχνες έχουν γιορτή, τότε γίνεται θέατρο», έλεγε ο Γκαίτε. Και έτσι είναι! Το θέατρο είναι μια μορφή τέχνης που μπορεί να συγκινήσει τόσο τον εργάτη όσο και το διανοούμενο. Τόσο το μαθητή όσο και το δάσκαλο. Τόσο τον επιστήμονα όσο και τον καλλιτέχνη. Είναι δύσκολο να βρεθεί άνθρωπος που να μην βιώσει, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, το μήνυμα που θα λάβει.
 
Τίποτα το ανθρώπινο δεν είναι για την τέχνη αδιάφορο. Από τα αρχαία χρόνια, το θέατρο ήταν η πιο διαδεδομένη μορφή τέχνης, εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε, όμως πάντα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο άφηνε πίσω του πολιτισμό.
 
Το θέατρο εμπεριέχει όλες τις τέχνες: Λογοτεχνία και ποίηση, Ζωγραφική, Αρχιτεκτονική και γλυπτική, Μουσική, Χορό, Φωτογραφία, ακόμα και Κινηματογράφο – με την ευρύτερη έννοια. Ωστόσο, η θεατρική παράσταση δεν είναι μηχανικό ανακάτεμα από διάφορα είδη τέχνης αλλά ανεξάρτητο είδος τέχνης και έτσι θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε.
 
Η επαφή του κάθε ανθρώπου με την τέχνη του θεάτρου μπορεί να διδάξει και να αφυπνίσει. 
Η επαφή των παιδιών και των νέων με το θέατρο έχει μοναδικές επιδράσεις στην συναισθηματική ανάπτυξη και την ψυχική εξύψωση τους. 
Το θέατρο πλάθει, καλλιεργεί και μορφώνει την κοινωνική συνείδηση, δημιουργεί αξίες και επαναπροσδιορίζει την οπτική στη ζωή. Το θέατρο είναι η πνευματική τροφή για μικρούς και μεγάλους.
 
Μάλιστα το παιδικό θέατρο έχει εξελιχθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια που δεν μπορεί πια κανένας να το υποβιβάσει σαν είδος. Τα παιδιά δεν τα ξεγελάς, τα παιδιά δεν τα παραπλανάς, κι αυτό γιατί η αυθεντικότητα τους είναι καθηλωτική. Το θέατρο για τα παιδιά δεν στηρίζεται πια σε προχειρότητες, το παιδικό θέατρο έχει σκοπό και έργο να μεταλαμπαδεύσει μηνύματα, αξίες, διαφορετικότητες.
 
Το θέατρο για παιδιά και νέους αποτελεί ένα διακριτό είδος θεάτρου το οποίο διαφέρει από το θέατρο για ενηλίκους. Ο Στανισλάβσκυ όταν ρωτήθηκε για τη διαφορά των δύο θεάτρων απάντησε πως αυτό για παιδιά πρέπει να είναι καλύτερο….
 
Προσωπικά δεν μου προκαλεί καμία εντύπωση! Πρέπει να είναι καλύτερο το παιδικό θέατρο , πρέπει να είναι αυθεντικό και βαθιά καλλιτεχνικό για να αγγίξεις τις εύθραυστες ψυχές των παιδιών. Το θέατρο και το θεατρικό παιχνίδι βασίζονται στη φαντασία… υπάρχει μεγαλύτερη φαντασία από αυτήν που έχουν τα παιδιά;;; Υπάρχει τίποτα στον κόσμο πιο αγνό από αυτό;;;
 
Όπως έχει πει και ο Αϊνστάιν η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση….