Εκπαίδευση Προτεινόμενο

Πανελλήνιες 2015: Έτσι θα κινηθούν οι Βάσεις 2015

studens-juniorsclub.gr

Σε λίγες μέρες από τώρα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 19 Ιουνίου όπως αναφέρει εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, λήγει ο χρόνος βαθμολόγησης των μαθημάτων με την ανακοίνωση των βαθμολογιών να γίνει από τη Δευτέρα 22 έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Για τα μηχανογραφικά η εγκύκλιος αναφέρει πως η υποβολή τους θα γίνει από 15-6-2015 ως 7-7-2015. Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μ.Δ. θα απευθυνθούν στο Λύκειο τους από σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουνίου και μετά για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

Οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ του 2015 θα ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου
Τα θέματα των Μαθηματικών και της Φυσικής Κατεύθυνσης που ήταν υψηλής δυσκολίας, αναμένεται να ρίξουν τις βάσεις στο 2ο και 4ο πεδίο. Οι βάσεις των σχολών της θεωρητικής κατεύθυνσης αναμένεται να πέσουν συγκρατημένα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ πρώτοι έγκυρα και έγκαιρα τις βάσεις 2015 για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Οι άλλοι δύο παράγοντες που θα επηρεάσουν την κίνηση των βάσεων είναι:

O αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων

H σχέση ζήτησης – προσφοράς θέσεων, δηλαδή ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισμένης ζήτησης» και οι προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές.

1ο Πεδίο (Θεωρητικές Επιστήμες)
Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για την εικόνα των βαθμολογιών, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμένουν πτώση βάσεων σε Νομικές, ορισμένες Παιδαγωγικές Σχολές και Προσχολικής Ηλικίας όπου μειώνονται ανεπαίσθητα οι θέσεις εισακτέων. Σε Ιστορία και Αρχαιολογία και Θεατρικές Σπουδές έχουν δοθεί περισσότερες θέσεις εισακτέων, η πτώση –ανάλογα και με τη ζήτηση από την πλευρά των υποψηφίων- μπορεί να είναι μεγαλύτερης έντασης.

2ο και 4ο πεδίο Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές σχολές
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος οι πολυτεχνικές σχολές που αποτελούν πρώτη επιλογή χιλιάδων υποψηφίων θα παρουσιάσουν αισθητή πτώση, όπως και οι Φυσικομαθηματικές. Πέρσι, δύο από τις πιο δημοφιλείς σχολές του ΕΜΠ φλέρταραν με τα 19.000 μόρια, βαθμοί που σημειώνονται συνήθως μόνο στις Ιατρικές σχολές, φέτος όμως πολύ πιθανόν να χάσουν τα 500 μόρια που «κέρδισαν» πέρσι επιστρέφοντας στο 18,5.

3ο πεδίο Επιστήμες υγείας
Η δυσκολία των θεμάτων της Βιολογίας κατεύθυνσης που είναι το πρώτο μάθημα βαρύτητας ήταν πιο δύσκολα από πέρυσι όχι όμως και για τους άριστα προετοιμασμένους που διεκδικούν μία θέση στις περιζήτητες ιατρικές σχολές. Όμως, σε συνδυασμό με τα δυσκολότερα θέματα σε Φυσική και Μαθηματικά κατεύθυνσης η τάση είναι ελαφρώς πτωτική, με την Ιατρική Αθηνών να «επιστρέφει» γύρω στα 19.000 μόρια. Ανάλογη πτωτική τάση υπάρχει για τις υπόλοιπες σχολές.

4ο πεδίο Επιστήμες οικονομίας και διοίκησης
Τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που είναι το πρώτο μάθημα βαρύτητας του πεδίου ήταν εύκολα, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις να ισορροπούν μετά τα δύσκολα θέματα στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας που είναι το δεύτερο μάθημα βαρύτητας. Αυτό σημαίνει πως οι βάσεις θα μείνουν περίπου στα ίδια επίπεδα καθώς οι θέσεις ψαλιδίστηκαν και λιγότεροι υποψήφιοι επέλεξαν το πεδίο.