Εκπαίδευση Παιδί Προτεινόμενο

Πανελλήνιες Εξετάσεις: Tips για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες!

school_

69781269_912968089062106_7368042883351314432_nαπό τη Λογοθεραπεύτρια – Ειδική παιδαγωγό, Αντωνία Τζουανοπούλου, Εκπαιδευμένη στη χορήγηση της Αναπτυξιακής Δοκιμασίας ΠΑΪΣ – Λογοπαίγνιον Κέντρο λογοθεραπείας Ακταίο Ρίου – Πάτρα 

*Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα και έγκυρα; Να λαμβάνεις μέρος σε μεγάλους διαγωνισμούς;;; Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ 
διαβάστε επίσης:
 
 

Η διαδικασία των πανελληνίων είναι αυτή που όλα τα παιδιά είχαμε στο μυαλό μας ως ένα «μπαμπούλα», σαν μια διαδικασία οδυνηρή και επίπονη. Μήπως όμως τελικά δεν είναι όπως πιστεύουμε; Μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα;

Οι πανελλήνιες  είναι η διαδικασία η οποία προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, ενώ ταυτόχρονα τους κατευθύνει σε ένα πολύ στενό μονοπάτι. Ένα μονοπάτι χωρίς φαντασία και χωρίς παρακλάδια. Ένα πολυσυζητημένο, αγχωτικό και κακοφτιαγμένο παιχνίδι, στο οποίο, όμως, όλοι μπορούν να πάρουν μέρος και να βγουν νικητές. Τα παρακάτω tips θα είναι μια αρωγή στον προσωπικό αγώνα του καθενός.

  • Tips προς τους μαθητές:
  • Οι Πανελλήνιες δεν γίνονται ο εφιάλτης μας. Συνεχίζουμε να έχουμε τη προσωπική μας ζωή με τις ενασχολήσεις και τα χόμπι μας, απλά διαμορφώνουμε το πρόγραμμα μας με γνώμονα πλέον το διάβασμα και τα μαθήματα.
  • Μην ξεχνάμε την αρχαία ρήση των προγόνων μας: «νους υγιής εν σώματι υγιή». Η σωστή άσκηση και στάση του σώματος βοηθούν όχι μόνο στην ταχύτερη και βαθύτερη μελέτη των μαθημάτων αλλά και στη βελτίωση της ψυχολογίας. Με την άσκηση μπορούμε να αποβάλλουμε τις αρνητικές σκέψεις και να γεμίζουμε ενέργεια. Να ξεδώσουμε θα έλεγε κανείς πιο λαϊκά.
  • Καλή ξεκούραση και ύπνο. Αν δεν έχουμε καθαρό και ξεκούραστο εγκέφαλο είναι λογικό και επόμενο ο χρόνος αφομοίωσης και εκμάθησης μας να επιβραδύνεται και να νιώθουμε μια συνεχή κόπωση.
  • Καλή διατροφή. Όσο και αν ακούγεται κουραστικό να λένε συνέχεια ο μαμάδες «φάε καλά» ή «πιες το φυσικό χυμό σου» έχουν απόλυτο δίκιο. Με τη σωστή διατροφή ο οργανισμός μας θα λάβει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά  που χρειάζεται. Έτσι, θα βάλει μπρος τις μηχανές του και θα «τρέξει» ταχύτατα.
  • Tips προς τους γονείς:
  • Πρέπει να στέκουν μακριά σαν θεατές και να παρατηρούν τα παιδιά τους. Να δουν τις δυσκολίες τους και τις ευκολίες τους. Τις κλήσεις τους και τα όνειρα τους. Να τα ακούν προσεκτικά και να μην τα πιέζουν ώστε να πραγματοποιήσουν τα δικά τους απραγματοποίητα όνειρα και απωθημένα.
  • Τι πιο όμορφο για ένα παιδί να έχει για σύμμαχους τους γονείς του. Η συμπαράσταση και η εμψύχωση των γονιών προς το παιδί, η ενθάρρυνση του και η δυνατότητα επιλογής της ελεύθερης βούλησης του είναι ένα τεράστιο δώρο-όπλο προς αυτό.
  • Οι αρετές της επιμονής και της υπομονής θα πρέπει να έχουν γαλουχευτεί στον έφηβο από την παιδική του κιόλας ηλικία. Οι γονείς καλό θα ήταν να μάθουν στα παιδιά τους και την αποτυχία ή τη ματαίωση που μπορεί να ακολουθήσει μία προσπάθεια. Για κάθετι υπάρχει μία λύση, μία δεύτερη ή και τρίτη επιλογή. Πολλές φορές η μια αποτυχία μπορεί να φέρει πολλές επιτυχίες, κάτι που δυσκολευόμαστε να δούμε στην αρχή όντας πληγωμένοι. 

Ίσως η διαδικασία των Πανελληνίων να διαφέρει για το κάθε άτομο. Κάποια την αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία, τσαμπουκά και δυναμικότητα, κάποια άλλα πάλι με διστακτικότητα και άγχος. Πάντα όμως πάνω απ’ όλα βρίσκεται η υγεία του παιδιού και έπειτα η πνευματική του καλλιέργεια.

Τα παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες κατά μέσο όρο έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Απογοητεύονται τόσο εύκολα που η μια ματαίωση μπορεί να το στιγματίσει πολύ αν όχι ανεπανόρθωτα. Ευαίσθητα όπως όλα τα παιδιά. Με τη λεπτομέρεια όμως ότι όλα τα χρόνια νιώθουν παραγκωνισμένα από το ευρύτερο περιβάλλον τους, λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας τους. Ίσως αυτή να είναι και η αιτία, η διαφορετικότητα, που το bulling αγαπάει και έλκει τέτοια παιδία. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρότεινα ως υποστηρικτή λύση κάποιον σύμβουλο ή ψυχολόγο. Αν τα παραπάνω tips φαντάζουν λίγα ή ανεπαρκή, ένας τέτοιος άνθρωπος κρίνεται απαραίτητος βοηθός  για τη δύσβατη περίοδο των Πανελληνίων.

Καταλήγοντας θα λέγαμε ότι πρωταρχική σημασία για την ενήλικη ζωή λαμβάνουν η ισορροπημένη ψυχολογική κατάσταση, τα όνειρα και οι στόχοι. Ο συνδυασμός αυτών των τριών συντελεί στη σίγουρη επιτυχία.

 logotherapeia2