Κοινωνία

Πάτρα: 15 μηνών βρέφος κατάπιε άγνωστο αντικείμενο

3417016

Ένα αγοράκι 15 μηνών μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας καθώς κατάπιε άγνωστο αντικείμενο.

*Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα και έγκυρα; Να λαμβάνεις μέρος σε μεγάλους διαγωνισμούς;;; Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ

Οι γονείς πανικοβλήθηκαν καθώς λίγο μετά την κατάποση, το παιδί άρχιζε να εμφανίζει συμπτώματα λήθαργου και να μην ανταποκρίνεται στην επικοινωνία με το περιβάλλον σύμφωνα με πληροφορίες.

Ωχ, κάτι κατάπιε! Τι να κάνετε αν το παιδί σας καταπιεί ξένο αντικείμενο

Η κατάποση ξένων σωμάτων στα παιδιά αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παιδοχειρουργοί. Το 75% των παιδιών που καταπίνουν ξένο σώμα είναι ηλικίας έως 5 ετών. Το 98% είναι τυχαία περιστατικά και περιλαμβάνουν αντικείμενα που βρίσκονται στο οικιακό περιβάλλον, όπως κέρματα, παιχνίδια, κοσμήματα, μαγνήτες και μπαταρίες.

Τα ύποπτα συμπτώματα

•    Εάν υποψιαζόμαστε ότι το παιδί ή το νήπιο έχει καταπιεί ένα ξένο σώμα, το παρακολουθούμε το παιδί για συμπτώματα πνιγμού όπως βήχα, έντονη σιελόρροια, δύσπνοια, δυσκολία στην κατάποση, άρνηση για φαγητό και αναπνευστική δυσκολία. Επίσης κάθε αλλαγή στη φωνή του παιδιού, όπως π.χ. αν γίνει πιο τραχιά, θα πρέπει να μας θέσει σε επιφυλακή καθώς αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν μπλοκάρισμα σε κάποιον αεραγωγό.

•    Τηλεφωνούμε στον παιδίατρο ή στο κέντρο Δηλητηριάσεων (210 7793777) και ακολουθούμε τις οδηγίες που θα μας δώσουν.

Τι θα συμβεί αν χρειαστεί να απομακρυνθεί το ξένο σώμα

Αυτό εξαρτάται από το είδος του (π.χ. τοξικό ή μυτερό) και το σημείο μέσα στο σώμα όπου έχει κολλήσει. Αν το αντικείμενο βρίσκεται στον οισοφάγο, στην τραχεία ή στους πνεύμονες του παιδιού θα χρειαστεί να γίνει αφαίρεση με ένα ειδικό εργαλείο. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις όπου ένα τοξικό αντικείμενο, ένας μαγνήτης ή κάτι μυτερό έχει καταλήξει στο στομάχι ή έχει κολλήσει σε κάποιο σημείο του πεπτικού μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί χειρουργικά.