Έφηβος - Φοιτητής Πολιτισμός

Πάτρα: Εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής του 15χρονου Γεράσιμου-Ιωάννη «Επικοινωνία μέσω χρωμάτων»

50516719_2619800364713144_714854309501599744_n

Η αίθουσα Τέχνης «Παλίσσανδρος» στην Πάτρα παρουσιάζει τα έργα του αγαπημένου μου μαθητή Γεράσιμου-Ιωάννη σε μια ατομική έκθεση ζωγραφικής από 25 Ιανουαρίου έως 8 Φεβρουαρίου. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας. 

Ευχαριστούμε ολόθερμα την #ΠΠΕ & την πρόεδρο κ. Αικατερίνα Λέγγου για την πολύτιμη βοήθειά τους. 

Ονοµάζοµαι Γεράσιµος Ιωάννης

Γεννήθηκα στις 18/2/2003. Τελείωσα το Δηµοτικό Σχολείο στα Λεχαινά και τώρα φοιτώ στην Β’ Γυµνασίου στο Γυµνάσιο Λεχαινών. Έµενα στη Γαστούνη, αλλά τα τελευταία χρόνια κατοικώ στο Κοροιβό Ηλείας. Ήµουν ένα παιδί όπως όλα τα άλλα, όµως στις 17 Ιουλίου 2005 ξύπνησα και δεν µπορούσα να περπατήσω για µία ηµέρα.

Ύστερα από µια σειρά εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι δεν έχω κάτι παθολογικό, αλλά είµαι αυτιστικός. Όλα αυτά τα χρόνια µε βοήθησαν πολλοί άνθρωποι να εξελιχθώ, και αυτοί που µε δέχτηκαν όπως είµαι και έκαναν τη ζωή µου πιο εύκολη µε όσα µου µάθαιναν, αλλά και αυτοί που δε µε δέχθηκαν και µε πείσµωσαν να συνεχίσω να αποδεικνύω ότι µπορώ τελικά να κάνω πολλά πράγµατα.

Ο αυτισµός δεν µου επιτρέπει να µιλάω πολύ καλά και ίσως καµιά φορά να δυσκολεύοµαι στην επικοινωνία µε τους άλλους. Παρόλα αυτά, µου έχει χαρίσει την ικανότητα να έχω πολύ καλή οπτική αντίληψη και µέσα από τη ζωγραφική να µπορώ να εκφράζοµαι και να επικοινωνώ µε τους άλλους γύρω µου.

Η µαµά µου Γεωργία Σχοινά είναι πάντα δίπλα µου και ενηµερώνεται για να προχωράω εγώ. Έτσι ανακάλυψε ότι έχω ταλέντο στη ζωγραφική. Και είχα όντως, αφού τελικά συµµετείχα στην 1η Ολυµπιάδα Παιδικής Ζωγραφικής που διοργάνωσε η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας και ήµουν ανάµεσα στους 60 διακριθέντες απο 20.890 συµµετοχές έργων από την Ελλάδα την Κύπρο και τις χώρες της οµογένειας.

Η έκθεση των διακριθέντων έργων και η τελετή βράβευσης έγιναν στις 20/10/2018 στα πλαίσια των Ολυµπίων 2018 στο Ζάππειο Μέγαρο. Έπειτα ήρθε ακόµα µια διάκριση από τον Πανελλήνιο Διαγωνισµό Ζωγραφικής που διοργάνωσε η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας σε συνεργασία µε το ιδρυµα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη µε θέµα: Τα παιδιά ονειρεύονται το µέλλον και Υπερσπίζονται τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα. Έτσι βρέθηκα ανάµεσα στους 44 διακριθέντες. Μία ΔΙΕΘΝΗ διάκριση ήρθε το Δεκέμβριο του 2018 με το διαγωνισμό KIDS4HUMANRIGHTS των Ηνωμένων Εθνών και του ιδρύματος Cabarron.

Διακρίθηκα ανάμεσα σε 17000 συμμετοχές όπου με πρωτοβουλία της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας φιλοτέχνισα το πορτρέτο της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη αντλώντας έμπνευση απο την πολυδιάστατη δράση της. Aκόμα μια διάκριση ήρθε το Δεκέμβριο του 2018 όπου κατάφερα να διακριθώ στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό “ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ” που διοργάνωσε η ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ αλλά και να εκπροσωπήσω τη χώρα μας στην KIDS XMAS STAR BIENNALE 18-19. Το έργο μου έγινε ευχητήρια κάρτα σε ψηφιακή μορφή και ευχήθηκα σε όλους Χρόνια Πολλά…

Έχω και άλλα έργα που είναι ήδη υποψήφια για άλλους διαγωνισµούς. Μέχρι και σήµερα συνεχίζω να παρακολουθώ µαθήµατα ζωγραφικής µε την εικαστικό Ελένη Σταθοπούλου και να ασχολούµαι µε αυτό που µου αρέσει πολύ. Αυτή είναι η πρώτη µου έκθεση για να γνωριστείτε µε τα έργα µου. Είµαι αυτιστικός. Μπορεί να µην επικοινωνώ πολύ καλά µαζί σας, αλλά καταλαβαίνω πολύ καλά ότι η ζωγραφική µου εξελίσσεται διαρκώς και αρέσει σε πολλούς ανθρώπους. Γι’ αυτό το λόγο είναι ώρα να τη δει πιο πολύς κόσµος. Ο Ιωάννης Γεράσιµος Καραβίδας αποτελεί για την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας έναν από τους σηµαντικότερους µικρούς καλλιτέχνες της, ο οποίος έχει τροφοδοτήσει κατά καιρούς την συλλογή µας µε µοναδικά και αυθεντικά αριστουργήµατα!

Σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραµµα και σε κάθε διαγωνισµό τέχνης που συµµετέχει, καταφέρνει πάντοτε µε το µαγικό του ταλέντο να αφήνει τα µέλη της επιτροπής καλλιτεχνικής αξιολόγησης της ΠΠΕ άναυδα. Κάθε εκπαιδευτικός και κάθε εικαστικός που βρίσκεται µπροστά στα έργα του Ιωάννη, εκγλοβίζεται στην µαγεία τους και παραδίνεται στον δυναµισµό τους. Ένα παιδιί µε αστείρευτη δηµιουργικότητα, µε έντονη φαντασία και µοναδικό τρόπο έκφρασης, µας κάνει όλους υπερήφανους να στεκόµαστε πλάι του, και να ατενίζουµε µε θαυµασµό τα έργα του. Ο Ιωάννης είναι εκτός από ταλαντούχο και ένα εξαιρετικά τυχερό παιδί, όχι µόνο γιατί ο Θεός τον προίκισε µε το σπάνιο ταλέντο να µαγεύει µε την τέχνη του, αλλά και γιατί στο πλάι κάθε καλλιτεχνικής του απόπειρας στέκονται δυο εξαιρετικές γυναίκες: η µητέρα, που µε την αγάπη της του παρέχει µια στοργική αγκαλιά και η δασκάλα, η κυρία Ελένη Σταθοπούλου που του δείχνει τον φωτεινό δρόµο της τέχνης. Νιώθω εξαιρετικά τυχερή και ευλογηµέµη από τον Θεό που µε αξίωσε να γνωρίσω και τους τρεις τους. Αικατερίνα Λέγγου Πρόεδρος Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας

«Επικοινωνία μέσω χρωμάτων»
Έκθεση ζωγραφικής του 15χρονου Γεράσιμου-Ιωάννη
Εγκαίνια 25/1/2019 20:30 
Aίθουσα τέχνης Παλίσσανδρος Πάτρα. 

49864493_2610122012347646_364313716050624512_n

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην στήλη events —-> Πάτρα