Πολιτισμός

Πάτρα: Η έκθεση «Το Φως και το Χρώμα στις Επιστήμες και στις Τέχνες» εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας

ekthesi-met2-juniorsclub

Με την εκδήλωση «Το Φως και το Χρώμα στις Επιστήμες και στις Τέχνες» εγκαινιάζεται στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας(ΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών, το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015, στις 18.30, η ομώνυμη έκθεση που ξεκίνησε στις 23 Νοεμβρίου 2015 και θα τελειώσει στις 11 Φεβρουρίου 2016. Η εκδήλωση όπως και η έκθεση συνδιοργανώνονται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης–ΕΚΦΕ Αχαϊας και την Ένωση Εικαστικών Πάτρας. Οργανώνονται στο πλαίσιο του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΤΟΥΣ ΦΩΤΟΣ 2015 και της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2015 με θέμα το φως.

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 το απόγευμα, στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών η εκδήλωση: «Το Φως και το Χρώμα στις Επιστήμες και στις Τέχνες». Με την εκδήλωση αυτή εγκαινιάστηκε η ομώνυμη έκθεση που ξεκίνησε στις 23 Νοεμβρίου 2015 και θα τελειώσει στις 11 Φεβρουρίου 2016.

Η εκδήλωση όπως και η έκθεση συνδιοργανώνονται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης–ΕΚΦΕ Αχαϊας και την Ένωση Εικαστικών Πάτρας. Οργανώνονται στο πλαίσιο του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΤΟΥΣ ΦΩΤΟΣ 2015 και της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2015 με θέμα το φως. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν μαθητές, εκπαιδευτικοί, μέλη εθελοντικών οργανώσεων της Πάτρας και μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Διευθυντή του ΜΕΤ ΠΠ, καθηγητή Ευάγγελο Βιτωράτο, τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Ευγενία Πιερρή και την Πρόεδρο της Ένωσης Εικαστικών κα Χρυσάνθη Βανταράκη. Ομιλίες ακούστηκαν από τον καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Υλικών ΠΠ Νίκο Βάϊνο, με τίτλο «Φως και Ύλη: Μια Τεχνολογία για τον άνθρωπο» και από τον Λέκτορα του Τμήματος Φυσικής ΠΠ «Η Ανατομία ενός Φωτονίου» Χαράλαμπο Αναστόπουλο.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από την Επίκουρη Καθηγήτρια Διδακτικής της Τέχνης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Π Π Ξένια Αραπάκη και την Εικαστικό-Εκπαιδευτικό-Κοινωνιολόγο Άννα Πήττα, «Φως και Χρώμα, από τον Γκρέκο στον Emil Nolde», καθώς από την Εικαστικό -Εκπαιδευτικό Β/βάθμιας Εκπαίδευσης-Πρόεδρο της Ένωσης Εικαστικών Πάτρας Χρυσάνθη Βανταράκη και τον Εικαστικό-Εκπαιδευτικό Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Αριστομένη Χατζήπαπα  «ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ- Προσδιορίζοντας τις αξίες των αντιθέσεων του φωτός μέσα από την τέχνη».

Η εκδήλωση έκλεισε με εξαιρετικό Δρώμενο Πολύμορφης Τέχνης σε συνεργασία Μουσικών, Χορευτών και Εικαστικών. Συμμετείχαν: Κρουστά, Φορλίδας Ν., Χόρεψαν Βλαχάκη Χρ., Ν. Αργυροπούλου (Natalie Argo), Ειρ. Καπογιαννοπούλου. Κίνηση εμπνευσμένη από τους πέντε ρυθμούς με τη Βοήθεια της Π. Πετροπούλου. Εικαστικοί Χρ. Βανταράκη, Αρ. Χατζήπαπας

Ακολούθησε μικρή δεξίωση ενώ το κοινό είχε τη δυνατότητα να να περιηγηθεί στους χώρους του ΜΕΤ και να παρακολουθήσει τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του.

Οι εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι: Αραπάκη Ξ., Βανταράκη Χρ., Βλαχάκη Χρ., Βάος Αντ., Βερικίου Έ., Διαμάντης Ορ., Ζαβέρδα Ε., Θεμιστοκλέους ‘Α., Θεμιστοκλέους Ελ., Κασπίρης Α., Κορδέλας Χ., Μαρινοπούλου Μ., Μπονάτσου Τ., Παντελής Δ., Παππάς Χρ., Πήττα ‘Α., Στεφανίδη Χρ., Φίλιου Ι., Χατζήπαπας Αρ., Χάχαλη-Κατσιγιάννη Ευ..