Διάφορα

Πάτρα: Λαϊκό γλέντι με τα χαρακτηριστικά πάνδημης γιορτής την Τσικνοπέμπτη με τον Γιώργο Βελισσάρη!

20180208135607_GEO_1967

Bούλιαξε το Νότιο Πάρκο από τον κόσμο που προσήλθε το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης για να γιορτάσει την μεγάλη μέρα της χαράς και του κεφιού ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Δήμου Πατρέων και της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας».

DSC_8395

DSC_8435

Πολίτες όλων των ηλικιών συνέρρευσαν μαζικά και γλέντησαν με την ψυχή τους στο υπαίθριο γλέντι με τον δημοφιλή ερμηνευτή του λαϊκοδημοτικού τραγουδιού Γιώργο Βελισσάρη που πρόσφερε τέσσερις ώρες αυθεντικής διασκέδασης (από τη 13.00 έως τις 17.00) ξεσηκώνοντας σε ξέφρενο χορό.

20180208135607_GEO_1967

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη (εκ μέρους του Δημάρχου Πατρέων) καλωσόρισε τους χιλιάδες πολίτες και τους ευχήθηκε να διασκεδάσουν με την ψυχή τους και να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ευχαρίστησε τον Γιώργο Βελισσάρη για την εμφάνισή του και τους εργαζόμενους της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας», του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, τους Αντιδημάρχους, τους Προέδρους και εργαζόμενους των οργανισμών του Δήμου, τους Εθελοντές και ειδικά το σωματείο των εργαζόμενων του Δήμου στην Καθαριότητα για την σημαντική συνεισφορά τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Η συναυλία του Γιώργου Βελισσάρη εξελίχτηκε σε ένα γενικευμένο πανηγύρι που συντόνισε τους Πατρινούς στους δημοτικούς και λαϊκούς ρυθμούς. Η γνησιότητα και η αυθεντικότητα βρήκαν διέξοδο. Πολλοί έσυραν το χορό και ξεφάντωσαν, ενώ οι ευχές για την αποκριάτικη γιορτινή μέρα έδιναν και έπαιρναν.

Ο Γιώργος Βελισσάρης, με τη γνήσια λαϊκή φωνή και τα δημοτικά «γυρίσματα», αλλά και με τη βαθιά του αμεσότητα και επικοινωνία με το κοινό, συνοδευόμενος από δύο τραγουδίστριες και οχταμελή ορχήστρα βιρτουόζων μουσικών (κλαρίνο, πλήκτρα, κιθάρες, ντραμς) αποδείχτηκε η ιδανική περίπτωση για να εκτοξεύσει το κέφι και την πανηγυριώτικη λαϊκή διασκέδαση στα ύψη. Πασίγνωστα κομμάτια του δημοτικού τραγουδιού έγιναν η προϋπόθεση για τον ξέφρενο χορό και την ατμόσφαιρα ανεμελιάς, παραδοσιακής διασκέδασης και γιορτής που επικράτησε. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ο Γιώργος Βελισσάρης είχε προσαρμόσει -αυτοσχεδιάζοντας επί σκηνής- στους στίχους των τραγουδιών του αναφορές για την Πάτρα. Με τα τραγούδια του «Θέλω να ρίξει μια βροχή», «Εγώ δεν θέλω παντρειά», «Ψάχνω να βρω φιλενάδα», «Γράμματα σου στέλνω» και με τις μεγάλες επιτυχίες που παίζονται στα πανηγύρια και παρουσίασε χωρίς διακοπή περνώντας από το ένα στο άλλο, προκάλεσε τις θερμές εκδηλώσεις του ακροατηρίου του.

DSC_8361

 

Όμως δημοτικό πανηγύρι χωρίς γάμο δεν γίνεται. Και τη νότα αυτή την έδωσε με τον καλύτερο τρόπο ο ερχομός της νύφης και της ακολουθίας της (μέλη της θεατρικής ομάδας των Υποκριτών), που μας προϊδέασε για τον Γάμο της Γιαννούλας που θα αναστάτωνε το βράδυ την Άνω και Κάτω Πόλη με τα παραδοσιακά αποκριάτικα δρώμενα της Τσικνοπέμπτης. Η Νύφη και οι συνοδοί της ανέβηκαν επί σκηνής και έσυραν το χορό με τον Βελισσάρη και την ορχήστρα να ανεβάζουν το καρναβαλικό θερμόμετρο και να μεταδίδουν το εορταστικό, αποκριάτικο κλίμα σε όλους.

 

DSC_8353

DSC_8327

DSC_8322

DSC_8315

DSC_8302

20180208135628_GEO_1969

Και βέβαια όπως προστάζει το έθιμο, η τσίκνα ήταν το απαραίτητο και πρωταγωνιστικό συμπλήρωμα στο κέφι. Με εθελοντική εργασία πλήθος ψησταριές με σουβλάκια και ψητές λιχουδιές είχαν στηθεί και περίμεναν όλους τους πολίτες να γευτούν και να τσικνίσουν δωρεάν.

DSC_8448

DSC_8446

Στην πάνδημη γιορτή της Τσικνοπέμπτης στο Νότιο Πάρκο παρευρέθηκαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Οργανισμών του Δήμου, οι αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων Βίβιαν Σαμούρη και Νίκος Τζανάκος, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι και χιλιάδες κόσμου που το ΄ριξαν έξω αποδρώντας από τη ρουτίνα και τις αντιξοότητες των ημερών μας.