Πολιτισμός

Πάτρα: Ο Δημοτικός κινητός κινηματογράφος προβάλει την ταινία “Ψηλά τα χέρια”

LES MAINS poster small

Με μία ταινία η οποία αναδεικνύει τα σύγχρονα καυτά προβλήματα της ξενοφοβίας, της μετανάστευσης και των άχαρων πολιτικών, που καταστρέφουν ζωές ανθρώπων που αναζητούν μια ελπίδα για μια καλύτερη ζωή στην πολυπολιτισμική Ευρώπη, συνεχίζονται σήμερα (Τρίτη) στις 9.30 το βράδυ, στην πλατεία Σαραβαλίου, οι προβολές του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου.

Τίτλος της  ταινίας  «ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ-LE MAINS EN L’ AIR», με πρωταγωνίστρια μια μικρή μαθήτρια, την Μιλάνα και τους φίλους της. Την ταινία σκηνοθετεί ο Ρομάν Γκουπίλ, ο αποκαλούμενος και «θρύλος» του Γαλλικού Μάη του ’68 και δημιουργός της ταινία « Να πεθάνεις στα τριάντα».

Ο σκηνοθέτης Roman Goupil αποσπά εξαιρετικές ερμηνείες από τους νεαρούς ηθοποιούς του, οι οποίοι τρομαγμένοι και ανήσυχοι για το μέλλον των φίλων τους, είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση ενάντια σε νόμους που ακόμα κι ένα παιδί καταλαβαίνει πως είναι καταστροφικοί.

Η Μιλάνα, που κατάγεται από την Τσετσενία, το 2067 μας διηγείται σε ένα flash back τι της συνέβη 60 χρόνια πριν, το 2009, όταν ήταν μαθήτρια σε Δημοτικό Σχολείο του Παρισιού.  Τότε απειλήθηκε με απέλαση από τις Γαλλικές αρχές, εκείνη και η οικογένειά της και δυστυχώς δεν ήταν η μόνη που αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα ανάμεσα στους μη Γάλλους συμμαθητές της. Όλοι μαζί αποφάσισαν να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να μείνουν ενωμένοι.

Σε μια εποχή ξενοφοβίας και παράνοιας, στην οποία ούτε μια σχολική τάξη δεν θεωρείται ασφαλές μέρος για όσους δεν έχουν γεννηθεί στη Γαλλία, η πολύ-πολιτισμική κοινότητα αστυνομοκρατείται και ομάδες αξιωματικών παρελαύνουν στους δρόμους θυμίζοντας τους χειρότερους Οργουελικούς εφιάλτες.

Το «LE MAINS EN L’ AIR» είναι μια ταινία με πολλές διακρίσεις παγκοσμίως, κυρίως για τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο κατάφερε να μεταφέρει στο νεανικό κοινό ένα τόσο καυτό πολιτικό θέμα.

Σενάριο: Romain Goupil

Σκηνοθεσία: Romain Goupil

Πρωταγωνιστούν: Valeria Bruni Tedeschi, Linda Doudaeva, Jules Ritmanic

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ