Πολιτισμός

Πάτρα: Παρουσίαση βιβλίου του Βασίλειου Χριστόπουλου “Γιατί σ’ εμένα;” στο Πολύεδρο

christopoulos_giati_s__emena.jpg.thumb_600x869_4815f6ba89fb6f39b1530a814c426f5d

Το Πολύεδρο και οι Εκδόσεις Κέδρος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου, του Βασίλειου Χριστόπουλου «Γιατί σ’ εμένα;». Την Τρίτη 11 Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι :

  • Λάζαρης Ανδρέας, διδάκτωρ νεοελληνικής φιλολογίας
  • Φιλιππίδης Σταμάτης, ομ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης  

Μικρές παρεμβάσεις από τους ποιητές: Μπεθυμούτη Αλέκο και Τσιρώνη Γιώργο

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τράπεζα και κυβέρνηση με κατέστρεψαν. Όπως έχουν καταστρέψει τη μισή αγορά. Όχι, όχι, μην τους δικαιολογείς. Με αυτούς έγινε η καταστροφή. Με την αριστερή κυβέρνηση. Ώρες ώρες, ρε Κοσμά, νιώθω τελειωμένος. Πεθαμένος από τώρα.
– Μα τι μου λες «Σύνελθε, Νίκο, βρες κάποια δουλειά να περάσει η κρίση»; Έχεις επίγνωση τι μου λες; Δεν υπάρχει τίποτα να βρω. Κι αν βρω κάτι, θα παίρνω τριακόσια ευρώ. Δεν θέλω να βρω. Καλύτερα να πεθάνω της πείνας. Τα σημερινά μεροκάματα δεν είναι να δουλεύεις ο ίδιος. Είναι να στήνεις επιχειρήσεις. Να δουλεύουν οι άλλοι. Πώς αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες όσοι έχουν πληγεί από την κρίση;

Τι τρόπους μηχανεύονται για να αντισταθούν, να αποδράσουν, να επιβιώσουν και τι δικαιολογίες εφευρίσκουν όταν υποκύπτουν;
Στα 32 διηγήματα ο συγγραφέας επιδιώκει να αποτυπώσει τα αθέατα αντανακλαστικά μιας κοινωνίας σε κρίση. Καταστάσεις και κυρίως πρόσωπα, θύματα και θύτες.

  Βασίλης Χριστόπουλος

Ο Βασίλειος Χριστόπουλος γεννήθηκε το 1951 στην Πάτρα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Αθήνας (1969-1975) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Χωροταξία και Περιφερειακή Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης (1989-1990). Από το 1976 ζει και εργάζεται στην Πάτρα. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, δοκίμια για την τέχνη και μικρά πεζογραφήματα. Έχει εκδώσει τέσσερα μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα και ένα δοκίμιο για την τέχνη. Μετέχει στο τοπικό  κίνημα  υπεράσπισης δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών – ριών, και  από   11/6/2013 μέχρι 11/6/2015  συμμετείχε στο κίνημα υποστήριξης της ΕΡΤ και ΕΡΑ Πάτρας.

Κυκλοφορούν τα βιβλία του:

(2018)  Γιατί σε μένα;  Κέδρος, 32 Διηγήματα                                            (2012)  Δεν θα ησυχάσουμε ποτέ, Κέδρος (μυθιστόρημα)
(2009)  Αναζητώντας το Θεό,  Κέδρος (διηγήματα)
(2005)  Κι εσύ Έλληνας, ρε;,  Κέδρος (μυθιστόρημα)
(2002)  Στο φως της ασετιλίνης,  Κέδρος (μυθιστόρημα)
(1999)  Ορέστης, ο Πατρινός Καραγκιοζοπαίχτης Ανέστης Βακάλογλου, Αχαϊκές εκδόσεις (βιογραφία)
(1998)  Κάτοικος Πατρών,  Κέδρος (μυθιστόρημα)
(1987)  Τέχνη μια δυνατότητα, Αχαϊκές εκδόσεις (δοκίμιο)
(1984)  Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Αχαΐας,  Μέλισσα (μελέτη)