Κοινωνία

Πάτρα: Πλήθος πιστών με φανουρόπιτες στον Άγιο Φανούριο – Το απόγευμα η λιτάνευση της εικόνας

wbndwrwxuv55de951cbbe96

Πλήθος πιστών συρρέει από χθες το απόγευμα στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό του Αγίου Φανουρίου, στην Πάτρα, στην περιοχή της Γούβας. Και φέτος οι νοικοκυρές τήρησαν την παράδοση και έφτιαξαν φανουρόπιτες.

Στις 7.30 σήμερα το πρωϊ ξεκίνησε η δεύτερη Θεία Λειτουργία, στην οποία θα χορστάτησε ο Μητροπολίτης Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί μεθεόρτιος Εσπερινός, Ιερά Παράκληση και στις 8.30 η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Φανουρίου.

Ο Άγιος Φανούριος είναι αυτός που στη συνείδηση των πιστών φανερώνει τα χαμένα αντικείμενα ή ακόμη και την χαμένη τύχη. Συχνά οι άνθρωποι που έχουν χάσει κάτι τάζουν στον Άγιο μία πίτα -την γνωστή φανουρόπιτα- και συνοδεύουν το αίτημα τους με συγκεκριμένες ευχές.

Η παράδοση για την φανουρόπιτα είναι ότι: η Μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν λέει η παράδοση σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν πολύ σκληρά και απάνθρωπα. Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε.

Ο αρχάγγελος Μιχαήλ μαζί με τον άγιο Φανούριο την τράβηξαν με την βοήθεια κρεμμυδόφυλου (που κάποτε είχε δώσει με το ζόρι σε ένα ζητιάνο) και όταν πιάστηκαν τρεις γυναίκες μαζί της. Αυτή η άπονη της έσπρωξε μέσα στην κόλαση. Έτσι είπε ο αρχάγγελος στον Άγιο Φανούριο ή μητέρα σου διέπραξε μεγάλη κακία. Δεν μπορώ να την βοηθήσω. Ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε με δάκρυα πόνου να μην φτιάχνουν τίποτα γι’αυτόν αλλά μόνο για την ψυχή της μάνα του. Εισακούστηκε στον Θεό.

Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά και στο εκκλησίασμα, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου». Βέβαια ζητούν οι πιστοί να τους φανερώσει ο Άγιος χαμένα αντικείμενα ή να τους φέρει κάτι που επιθυμούν, ή ακόμη έναν καλό γαμπρό στα ανύπαντρα κορίτσια.

Για να διευκολυνθεί η αθρόα προσέλευση των πιστών, από χθες εφαρμόζονται ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τροχαία Πατρών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο θρησκευτικών εκδηλώσεων στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου