Προτεινόμενο

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2016-2017: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Τι θα ισχύσει φέτος

eetaa-espa-
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών το φετινό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς 2016 «Στήριξη της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής 2016-17 που θα υλοποιήσει η ΕΕΤΑΑ δημιουργεί πρωτόγνωρες δομές.
 
Σύμφωνα με νέες πληροφορίες του dikaiologitika.gr αν και στην συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με την ΚΕΔΕ βγήκε ότι οι αιτήσεις θα γίνουν τον Αύγουστο το δεδομένο αυτό ανετράπη αφου τελικά στόχος είναι οι αιτήσεις να ανοίξουν αρχές Ιουλίου και τα αποτελέσματα να γίνουν γνωστά μέσα στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.
 
Ειδικότερα σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εσωτερικών που μίλησε στα dikaiologitika.gr οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ στην ΕΕΤΑΑ θα γίνουν ηλεκτρονικά με το σύστημα να ανοίγει το πολύ μέχρι τις 15 Ιουλίου.
 
Παράλληλα η πρόσκληση θα αναρτηθεί από την ΕΕΤΑΑ εντός δεκαημέρου, ώστε οι δομές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή.
 
Τα αποτελέσματα για το ποιοι γονείς θα πάρουν τα voucher θα αναρτηθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Παράλληλα οι αλλαγές που σχεδιάζονται για το πρόγραμμα που θα ωφεληθούν περίπου 81.000 παιδιά αναμένονται ριζικές με κυριότερη την κατάργηση της σύζευξης παιδιών με συγκεκριμένους παιδικούς σταθμούς αφου πλέον οι γονείς θα επιλέγουν μόνοι τους σε πιο παιδικό σταθμό θα απευθυνθούν.
 
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr οι αλλαγές που υπάρχει στόχος να εφαρμοστούν από φέτος είναι:
 
-Να κυκλοφορήσει voucher για τους γονείς που καλύπτουν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια με όσους συμμετείχαν φέτος στο πρόγραμμα.
 
Δείτε εδώ όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν πέρσι για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ.
 
-Να φιλοξενηθεί ο ίδιος αριθμός παιδιών (81.000) ο ίδιος που συμμετείχε φέτος στο πρόγραμμα.
 
-Βρέθηκαν πόροι ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ που είναι σχεδόν το ίδιο ποσόν που θα δοθεί και φέτος.
 
-Να μην δοθούν οι εγγυητικές συμμετοχής και καλής εκτέλεσης από τις δομές.
 
-Να απαλλαγούν οι δομές από την υποχρέωση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας ή να δίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ανά εξάμηνο.
 
-Να δοθούν 9 μηνιαίες δόσεις. Η κάθε δόση να δίνεται την πρώτη του μηνός αρχίζοντας από από την 1 του Νοέμβρη του 16 μέχρι 30 Ιουλίου του 17
 
Το voucher να καλύπτει τις κάτωθι παροχές από τις δομές
α) 11 μήνες φιλοξενίας.
β) 8 ή τέσσερις ώρες ημερησίως με το ωράριο που επιθυμούν και θα δηλώνουν οι γονείς
γ) η παιδαγωγός νηπιαγωγός ή βρεφοκόμος να είναι μέσα στην παροχή όπως ορίζει το θεσμικό πλαίσιο.
δ) η σίτιση (δεκατιανό και γεύμα) να περιλαμβάνεται.
 
Οι επιπλέον παροχές που ενδεχομένως προσφέρει η δομή, πρέπει να γίνονται γνωστές στους ενδιαφερόμενους γονείς πριν την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Αν ο γονιός επιθυμεί να τις επιλέξει θα βαρύνεται ο ίδιος.
 
-Καταργείται η σύμβαση μεταξύ Δομής και ΕΕΤΑΑ.
 
-Το voucher ανήκει στο γονιό, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να επιλέξει τη δομή προτίμησής του.
 
-Το ποσοστό 70% που μέχρι τώρα ήταν το πλαφόν για τις δομές μπορεί να αυξηθεί αν το επιθυμεί δομή και να φτάσει μέχρι και το 100%
 
-Η μοριοδότηση των γονέων θα γίνει από την ΕΕΤΑΑ, η οποία και θα δώσει στους γονείς τα voucher.
 
-Καταργείται η σύζευξις από την ΕΕΤΑΑ
 
-Δεν έχει δικαίωμα κατάσχεσης το ελληνικό δημόσιο επί των voucher γιατί κατά βάση είναι χρήματα των εργαζομένων.
 
-Στα ποσά ως ετήσια δίδακτρα -τροφεία ίσως γίνει οριζόντια μείωση 5% στις τιμές της προκήρυξης του Ιουλίου του 15
 
-θα γίνεται δεκτή η σύμβαση (δομής- γονέα) για όσους εργάζονται μία εβδομάδα πρωί και μία εβδομάδα απόγευμα με την προϋπόθεση η δομή να έχει η σχετική άδεια για να μπορεί να εξυπηρετήσει.
 
-Αν ένας γονιός αναγκαστεί για κάποιο λόγο να αλλάξει δομή π.χ. στις 7 του μηνός θα εξοφλείται όλο το υπόλοιπο διάστημα μέχρι τις 30 του μηνός, ώστε η Δομή να μπορεί να κάνει αναπλήρωση της θέσης.