Θέματα ψυχολογίας

Πιο ευγενικοί είναι όσοι διαβάζουν αναφέρει νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Kingston

20151006165136-introvert-reading-books-

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Kingston αναφέρει πως όσοι διαβάζουν είναι πιο ευγενικοί με τους γύρω τους. Η μελέτη έγινε σε δείγμα μόλις 123 ατόμων, όμως οι μελετητές αναφέρουν πως είναι αρκετά ενδεικτική για τη συμπεριφορά των φανατικών βιβλιοφάγων. Μάλιστα, αναφέρουν πως όσοι διαβάζουν πολλά βιβλία, έχουν μεγαλύτερο βαθμό ενσυναίσθησης αλλά και σεβασμού προς τους συνανθρώπους τους.

«Η τριβή με τη λογοτεχνία σχετίζεται με μια ευρεία γκάμα από ικανότητες ενσυναίσθησης και κατανόησης των άλλων. Η πρόζα, ο λογοτεχνικός λόγος και η κωμωδία μπορούν να ενισχύσουν τις ικανότητες αυτές», ανέφεραν οι ερευνητές στο συνέδριο British Psychological Society.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τις προτιμήσεις τους σε τηλεοπτικές σειρές, βιβλία και θεατρικά έργα και στη συνέχεια εξετάστηκε η συμπεριφορά τους στις διαπροσωπικές σχέσεις. 

Σύμφωνα με την The Telegraph, οι βιβλιόφιλοι με προτίμηση στα βιβλία φαντασίας έδειξαν περισσότερα σημάδια θετικής κοινωνικής συμπεριφοράς, όσοι διάβαζαν περισσότερα ρομαντικά μυθιστορήματα έδειξαν μεγαλύτερη ευαισθησία ενώ όσοι αγαπούσαν την κωμωδία ήταν καλύτεροι στο να συνάπτουν σχέσεις με τους άλλους.