Εκπαίδευση Προτεινόμενο

Πώς θα λειτουργήσουν από 1η Ιουνίου νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία; Μάθημα – Σίτιση – Διάλειμμα – Απουσίες ΟΛΑ αναλυτικά!

σχολειο11111

Έτοιμοιοι;;; Τα παιδιά πρωταγωνιστούν από Δευτέρα 1η Ιουνίου και το κουδούνι θα χτυπήσει ξανά μετά από δύομισι μήνες καραντίνας!Όλα θυμίζουν την έναρξη της σχολικής χρονιάς καθώς ο Ιούνιος και όχι ο Σεπτέμβριος θα λειτουργήσει ως μήνας προσαρμογής για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου, του νηπιαγωγείου (μαζί με τα προνήπια), καθώς και τους παιδικούς – βρεφικούς σταθμούς. Μαζί θα επαναλειτουργήσουν τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και τα Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών.

Το juniorsclub.gr έχει απαντήσεις στις ερωτήσεις γονέων, παιδιών αλλά και εκπαιδευτικών για το πώς θα λειτουργήσουν πάλι οι δομές της εκπαίδευσης. 

ΕΟΔΥ: Αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία των Δημοτικών σχολείων και των Νηπιαγωγείων

Έτοιμοι οι μικροί μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία και να μπουν στη νέα συνθήκη πραγμάτων ακολουθώντας τα μέτρα προστασίας που εφάρμοσαν και τα μεγαλύτερα παιδιά (γυμνασίου – λυκείου).

Έτοιμοι λοιπόν οι μικροί μαθητές, να μπουν σε τάξεις με αποστάσεις, τμήματα των 15 ατόμων, εκ περιτροπής διδασκαλία σε μεγαλύτερα τμήματα, διαφορετικά διαλείμματα και αντισηπτικά.

Το σχολικό έτος θα παραταθεί για τα δημοτικά μέχρι τις 26 Ιουνίου. Ως 31 Ιουλίου θα λειτουργήσουν οι δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί. 

Ανοίγουν τα Δημοτικά σχολεία, τα Νηπιαγωγεία και οι Παιδικοί – Βρεφονηπιακοί σταθμοί – Πώς θα λειτουργήσουν ;

Πώς θα λειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία ; 

Είναι σαφές ότι τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1,5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα πρέπει να έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υποτμήματα, τα οποία θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο.

Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.

Στις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού). 

Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων. Επίσης οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά.

Ξεκινά από σήμερα η λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες!

Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία).

Τι ισχύει για τις απουσίες των μαθητών νηπιαγωγείου-δημοτικού-γυμνασίου-λυκείου από την 1η Ιουνίου 2020;

Όπως διαβάσετε στο άρθρο σχετικά με τις απουσίες, για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία, υπάρχει η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί.

Θα συνεχίσει η σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

Τα ειδικά σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουνίου για την δευτεροβάθμια και μέχρι την 26η Ιουνίου για τα πρωτοβάθμια, με ειδικές οδηγίες και αυστηρά μέτρα προστασίας.

Πώς θα γίνεται η ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων μέσα στην τάξη;

Πώς θα γίνεται η σίτιση; 

Η υλοποίηση της σίτισης, όπου αυτή προβλέπεται, γίνεται σύμφωνα με τους υγειονομικούς όρους και τις συστάσεις της εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, και συγκεκριμένα:

α) με παράδοση των γευμάτων σε πακέτα, τηρουμένων υψηλών προδιαγραφών υγιεινής,

β) με χρήση του χώρου της τραπεζαρίας (τηρουμένων των αποστάσεων και σε μικρές ομάδες μα-θητών). 

Σε περίπτωση δε μη επάρκειας του χώρου της τραπεζαρίας, γίνεται χρήση άλλων χώρων του σχολείου, όπως του προαυλίου και των σχολικών αιθουσών και

γ) με τη λήψη πρόνοιας για την επιμελή καθαριότητα και απολύμανση των χώρων σίτισης.

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ: 6 σημαντικές οδηγίες για το σχολείο σχετικά με τον COVID 19;

Πώς θα γίνεται το διάλειμμα; 

Επιπρόσθετα και «προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών/τριών των τμημάτων, υιοθετούνται πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών/τριών και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων των μαθητών/τριών σε κάθε χώρο του σχολείου. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διαλειμμάτων και το πρόγραμμα εφημεριών δύναται να αναπροσαρμόζονται κατά παρέκκλιση του π.δ. 79/2017, με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων με τη σύνταξη σχετικού πρακτικού και την κοινοποίησή του στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Οι μαθητές δε θα περιμένουν το πρώτο κουδούνι στο προαύλιο 

Δε θα πραγματοποιείται η συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος και η καθιερωμένη διαδικασία θα γίνεται εντός των αιθουσών ενώ οι απαραίτητες ενέργειες σχετικές με τη λήξη του διδακτικού έτους, η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου και η καταγραφή προτάσεων για βελτίωσή του το επόμενο έτος, λαμβάνουν χώρα πριν τη λήξη του διδακτικού έτους.

Με τον ίδιο τρόπο θα πραγματοποιηθεί και η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως επίσης και η υλοποίηση της σίτισης, όπου αυτή προβλέπεται.

διαβάστε επίσης:

Πώς θα λειτουργήσουν από 1η Ιουνίου οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί; 

«Πάμε πίσω στα σχολεία, με ασφάλεια και υγεία» – Το βίντεο animation που πρέπει να δουν όλοι οι μαθητές

Παιδικές φοβίες και φόβοι: Τρόποι να βοηθήσουμε το παιδί μας…

Ήρθε η ώρα για την Α΄τάξη Δημοτικού! Είναι έτοιμο το παίδι σας ; Τι πρέπει να κάνετε;