Παιδί

Πώς θα παρακινήσουμε ένα νήπιο να παίξει με άλλα παιδιά;

activity-kids

Περιμένετε πώς και πώς να βρεθείτε με ένα ζευγάρι φίλων που έχουν παιδάκι σε κοντινή ηλικία με το δικό σας, για να παίξουν τα μικρά κι εσείς να απολαύσετε παρέα ένα ποτήρι κρασί. Μήπως όμως τρέφετε υπερβολικά υψηλές προσδοκίες από εκείνη τη βραδιά;

Συχνά τα νήπια δεν απολαμβάνουν ιδιαίτερα τη συναναστροφή με συνομήλικά τους, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην εκμεταλλεύονται τις λίγες, έστω, ευκαιρίες που τους δίνονται να παίξουν με άλλα παιδιά την περίοδο που δεν πηγαίνουν ακόμα στον παιδικό σταθμό, αλλά και να δείχνουν ότι στρεσάρονται από αυτές.

«Ένα νήπιο μόλις που έχει αρχίσει να γνωρίζει τον εαυτό του», εξηγεί η Dr. Tovah Klein, διευθύντρια του Κέντρου Νηπιακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κολούμπια και συγγραφέας του βιβλίου «How Toddlers Thrive» («Πώς αναπτύσσονται τα νήπια»). «Ακόμα και όταν αρχίζει να αντιλαμβάνεται την παρουσία των άλλων, όπως των συνομηλίκων του, εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει ότι οι άλλοι έχουν ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα που έρχονται σε σύγκρουση με τις δικές του».

Έτσι, στα μάτια ενός πολύ μικρού παιδιού η συναναστροφή φαντάζει εξίσου περίπλοκη με ένα μάθημα… πυρηνικής φυσικής. Με αποτέλεσμα, ίσως, το ομαδικό παιχνίδι να του προκαλεί πίεση αντί να το διασκεδάζει.

«Κάποια νήπια απολαμβάνουν τη συνύπαρξη, ενώ άλλα όχι. Κάποια απολαμβάνουν τις νέες εμπειρίες, ενώ πολλά άλλα όχι», σχολιάζει η Dr. Klein. «Τους παίρνει χρόνο να μάθουν να τα πηγαίνουν καλά με τους άλλους, γι’ αυτό και η συμμετοχή τους σε μια μεγάλη ομάδα δεν έχει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Αν λοιπόν στη διάρκεια του playdate που περιμένατε πώς και πώς το 2χρονο νήπιό σας δεν έλεγε να ξεκολλήσει από το πόδι σας, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Και το καλύτερο που έχετε να κάνετε εσείς, τότε, είναι να σεβαστείτε τους ρυθμούς του. «Αν ένα δωμάτιο γεμάτο κόσμο το στρεσάρει, ίσως το καλύτερο θα ήταν θα μη βρίσκεστε εκεί», συμβουλεύει η Dr. Klein. «Μπορεί, επίσης, το παιδί να χρειάζεται το χρόνο του για να νιώσει άνετα και μόλις αισθανθεί άνετα, να απομακρυνθεί από κοντά σας».

Αυτό που μετράει περισσότερο είναι ο τρόπος με τον οποίο ένα νήπιο αλληλεπιδρά με συνομηλίκους του. Γύρω στην ηλικία των τριών η κοινωνικοποίηση γίνεται ευκολότερη, καθώς τα παιδιά αρχίζουν να ενδιαφέρονται περισσότερο το ένα για το άλλο. Αλλά ακόμα και τότε, το ιδανικό είναι να προγραμματίζουμε ομαδικά παιχνίδια σε μεγάλους, ανοιχτούς χώρους, με μικρές παρέες παιδιών, όπου ένα νήπιο θα έχει τη δυνατότητα αφενός να απομονωθεί αν αισθανθεί αυτή την ανάγκη, αφετέρου να καλλιεργήσει τις πρώτες φιλίες του.

«Η καλύτερη ιδέα για αυτή την ηλικία είναι να φέρνουμε σε επαφή τα παιδιά ανά ζευγάρια. Καθώς ένα νήπιο πλησιάζει προς τα τρία και τα τέσσερα χρόνια, αναπτύσσει περισσότερες δεξιότητες που του επιτρέπουν να παίζει με άλλα παιδιά, αλλά και την επιθυμία να παίζει με άλλα παιδιά και να κάνει φίλους», εξηγεί η ειδικός.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να παρατηρούμε προσεκτικά μήπως το νήπιό μας αρχίσει να κουράζεται και χρειάζεται ένα διάλειμμα, πράγμα που μπορεί να συμβεί ξαφνικά, εκεί που δείχνει να απολαμβάνει το ομαδικό παιχνίδι.

Αν έχουμε όλα τα παραπάνω στο μυαλό μας, τότε ένα playdate μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας, ίσως ακόμα και να τις ξεπεράσει: Τότε, μπορεί να αποδειχθεί η ιδανική ευκαιρία για να κοινωνικοποιηθεί το παιδί μας αλλά και εμείς να πάρουμε μια ανάσα, απολαμβάνοντας πραγματικά χαλαροί την παρέα των άλλων γονιών.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το νέο σχολείο 2020-2021: Εργαστήρια Δεξιοτήτων – Δραστηριότητες στα νηπιαγωγεία!

Σε λίγο πρωτάκι… – Νέες απαιτήσεις και προσδοκίες!

Ήρθε η ώρα για την Α΄τάξη Δημοτικού! Είναι έτοιμο το παίδι σας ; Τι πρέπει να κάνετε;

Ήρθε η στιγμή να μάθετε το παιδί να πηγαίνει τουαλέτα