Θέματα υγείας

Προληπτικές οδηγίες για διαχείριση τυχόν ύποπτου κρούσματος λοίμωξης αναπνευστικού από τον νέο Ιο 2019-NCoV Κοροναϊό

κοροναιος-696x377

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΥΧΟΝ ΥΠΟΠΤΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΙΟ 2019-N CoV (ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΙΝΑΣ) ΣΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ METROPOLITAN

Α) Με την εμφάνιση στα ΤΕΠ ασθενούς με ιστορικό ταξιδιού στην Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες, ασχέτως αιτίας προσελεύσεως, χορηγείται μάσκα προσώπου στον ασθενή και οδηγείται σε ιδιαίτερο προκαθορισμένο χώρο μόνωσης στα ΤΕΠ του Θεραπευτηρίου.

Β) Λαμβάνονται από τον ασθενή 2 φαρυγγικά επιχρίσματα από προσωπικό του Θεραπευτηρίου που φορά ειδική στολή μόνωσης για αποφυγή μετάδοσης του ιού μέσω επαφής και σταγονιδίων.

Γ) Τα βιολογικά δείγματα αποστέλλονται στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Θεραπευτηρίου (Αναπληρωτής Καθηγητής Ν. Σπανάκης) που σε συνεργασία με το Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Καθηγητής Α. Τσακρής) γίνεται διερεύνηση για τον ιό 2019 – n CoV.

Δ) Επί θετικού αποτελέσματος του εργαστηριακού ελέγχου για τον παθογόνο ιό 2019-n CoV ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ και ο ασθενής μεταφέρεται για εφαρμογή συνθηκών Quarantine στο εξουσιοδοτημένο από το Υπουργείο Υγείας νοσοκομείο. Μέχρι της μεταφοράς του ασθενούς από τις Κρατικές Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, ο ασθενής νοσηλεύεται στους ειδικούς θαλάμους μόνωσης που διαθέτει το Metropolitan με συνθήκες αρνητικής πίεσης και δυνατότητα μηχανικής υποστήριξης του ασθενούς.

Ε) Επί θετικού εργαστηριακού αποτελέσματος αποστέλλεται νέο φαρυγγικό επίχρισμα του ασθενούς στο Ινστιτούτο Pasteur σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Παράλληλα ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ για έναρξη ανίχνευσης επαφών (Contact Tracing). Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων Καθηγητής Γ. Σαρόγλου