Ο γιατρός απαντά Προτεινόμενο

Ψηλάφηση στήθους: Δείτε πώς να το κάνετε σωστά σε 2 λεπτά – Βίντεο

breast-3-juniorsclub

Κυρία Μαυρομμάτη, είμαι η Στέλλα 24 ετών και θα ήθελα παρακαλώ να μας πείτε αν γίνεται και πώς, η αυτοεξέταση του μαστού.
Στείλτε κι΄εσείς τις ερωτήσεις σας στο info@juniorsclub.gr για να σας απαντήσουν οι ειδικοί μας.

Eua Maurommati

από την Μαιευτήρα-Χειρουργό Γυναικολόγο, Εύα Μαυρομμάτη 

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 4.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού, ενώ η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου αποτελεί το 24% των καρκίνων στις γυναίκες. Ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 45-60 ετών.

Ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, αυτό δε σημαίνει ότι το juniorsclub.gr δεν θα συνεχίσει την ενημέρωση και το υπόλοιπο χρόνο.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, λοιπόν, το μη κερδοσκοπικό σωματείο για ανθρώπους με καρκίνο και χρόνια νοσήματα, I LIVE FOR ME, ετοίμασε ένα βίντεο με απλές οδηγίες για την αυτοεξέταση, που κάθε γυναίκα πρέπει να πραγματοποιεί από την ηλικία των 18 ετών

breast-2-juniorsclub

Η αυτοεξέταση του μαστού συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και στην πλήρη ίαση.

Το 40% των καρκίνων του μαστού ανιχνεύονται από τις γυναίκες κατά την διάρκεια της αυτοεξέτασης, γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό.

Πώς να κάνετε μόνη σας ψηλάφηση μαστού:

1) Σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη με τα χέρια κάτω και παράλληλα με το σώμα. Ελέγξτε τον μαστό για τυχόν αλλαγές στο χρώμα, στο μέγεθος ή στο σχήμα. Ελέγξτε αν υπάρχει κάποιο εξόγκωμα ή κάποια ερυθρότητα στη θηλή.

breast-1-juniorsclub

2) Σηκώστε τα χέρια ψηλά ή φέρτε τα πίσω από το κεφάλι και ελέγξτε και πάλι τους μαστούς. Στη συνέχεια πιέστε τα χέρια στη μέση προκειμένου να σφίξουν οι μύες του στήθους και το ελέγχετε πάλι για τα παραπάνω συμπτώματα.

3) Ψηλαφήστε κάθε έναν μαστό χρησιμοποιώντας τα τρία μεσαία δάχτυλα του αντίθετου χεριού ξεκινώντας από την κοιλότητα της μασχάλης προς την θηλή. Κάντε συνεχείς μικρές κινήσεις με σταθερή πίεση με φορά από πάνω προς τα κάτω ή κυκλική.

4) Ξαπλώστε στο κρεβάτι και τοποθετείστε το δεξί σας χέρι πίσω από το κεφάλι και ένα μαξιλάρι κάτω από τον δεξί σας ώμο. Χρησιμοποιώντας τα τρία μεσαία δάχτυλα του αριστερού χεριού ψηλαφήστε τον δεξιό μαστό, επαναλαμβάνοντας τις παραπάνω κινήσεις. Εξετάστε και την μασχάλη. Στο τέλος πιέστε την θηλή , ελέγχοντας για τυχόν έκκριμα. Επαναλάβετε την διαδικασία στον άλλο μαστό.

Η αυτοεξέταση θα πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 18 ετών και θα πρέπει να γίνεται μεταξύ της 8ης και 10ης μέρας του κύκλου, γιατί οι μαστοί τότε είναι πιο μαλακοί και λιγότερο ευαίσθητοι. Μετά την εμμηνόπαυση μπορείτε να εξετάζετε το στήθος σας την πρώτη μέρα του κάθε μήνα.

Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε αλλαγή στη μορφή του μαστού ή της θηλής θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Από την ηλικία των 40 ετών πρέπει να ξεκινάτε να κάνετε μαστογραφία κάθε χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις με κληρονομικότητα ξεκινούν και νωρίτερα.