Sites για παιδιά

Ρίχνουμε μια ματιά στα 16 πιο ασφαλή κοινωνικά δίκτυα για παιδιά

paidika_sites_590_b

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης του Facebook, και άλλων κοινωνικών δικτύων, ο χρήστης πρέπει να είναι τουλάχιστον δεκατριών χρονών για να του επιτραπεί η πρόσβαση. Ωστόσο, μιας και το internet πλέον μπαίνει στη ζωή μας από πολύ μικρή ηλικία, θα πρέπει να βρούμε τις κατάλληλες ιστοσελίδες που παρέχουν στα παιδιά ένα ασφαλές περιβάλλον για να γνωρίσουν νέους φίλους, να παίξουν και να μάθουν.

Μερικά χρήσιμα ασφαλή κοινωνικά δίκτυα σχεδιασμένα ειδικά για τα παιδιά (και σε μερικές περιπτώσεις από παιδιά) παρουσιάζονται παρακάτω. Τα περισσότερα sites που αναφέρονται εδώ συμμορφώνονται με το COPPA (περισσότερες πληροφορίες για τους περιορισμούς και την ασφάλεια που υποχρεούνται να παρέχουν τα sites σύμφωνα με το COPPA μπορείτε να βρείτε εδώ):

Club Penguin 

penguin-club

Το club penguin είναι ένα διάσημο site για παιδιά με μια μεγάλη γκάμα παιχνιδιών (εκπαιδευτικών και μη). Ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά 6-14 ετών.

Είναι ασφαλές; Το club penguin παρέχει στους χρήστες του υψηλή ασφάλεια με online προγράμματα που φιλτράρουν τυχόν άσεμνο περιεχόμενο και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (Ultimate & Standard Safety Chat), ενώ και οι διαχειριστές του site ελέγχουν τη συμπεριφορά των παιδιών/παικτών. Το Club Penguin δεν φιλοξενεί διαφημίσεις.

Yoursphere

your-sphere

Ένα social network που παρέχει στα παιδιά εκτός από τις κλασικές δυνατότητες ενός site κοινωνικής δικτύωσης, παιχνίδια, διαγωνισμούς, blogs, ακόμα και υποτροφίες. Στην ομάδα του YourSphere συμμετέχουν όχι μόνο εξειδικευμένοι σύμβουλοι αλλά και παιδιά.

Είναι ασφαλές;  Για τα παιδιά κάτω των 13 ετών, στέλνεται ένα email στους γονείς του παιδιού το οποίο τους ενημερώνει για τις δυνατότητες που παρέχει το site στο παιδί τους και ζητείται η συγκατάθεση του γονέα. Οι γονείς των παιδιών κάτω των 13 χρονών μπορούν ανά πάσα στιγμή να μπουν στο λογαριασμό του παιδιού και να τον επεξεργαστούν. Επίσης, οι υπεύθυνοι του YourSphere κάνουν έρευνα για κάθε χρήστη (το γνωστό background check) με σκοπό να ανακαλύψουν λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν από παιδόφιλους κτλ. Το site εγγυάται ασφάλεια για τα προσωπικά δεδομένα.

GiantHello

giant-hello

Ένα ακόμη social network με πάμπολλα παιχνίδια. Σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας 7-13 χρονών (αν και υπάρχουν στο site παιχνίδια όπως το Bloody Rage 2 που δεν είναι κατάλληλα για τα μικρότερα παιδιά).

Είναι ασφαλές; Τα παιδιά δεν επιτρέπεται να επικοινωνούν με αγνώστους: για να γίνει κάποιος «φίλος» τους θα πρέπει είτε να στείλουν ένα email με έναν ειδικό κωδικό ή να εκτυπώσουν και να του στείλουν μία πρόσκληση.

What’s what?

whats-what

Είναι ασφαλές;

1.     Για να γίνει κάποιος μέλος στο What’s what χρειάζεται μία web κάμερα, καθώς κάθε φορά που εισέρχεται στο site, ένα πρόγραμμα ελέγχει αν ταιριάζουν τα χαρακτηριστικά του με αυτά της αρχικής φωτογραφίας που έβγαλε κατά την εγγραφή.

2.     Τα παιδιά επιτρέπεται να συνομιλούν μόνο με άτομα τα οποία είναι ένα χρόνο μεγαλύτερα ή ένα χρόνο μικρότερα από αυτά. Σε κάθε άλλη περίπτωση απαιτείται η έγκριση του γονέα.

3.     Οι γονείς δίνουν έμμεσα τη συγκατάθεσή τους για την εγγραφή του παιδιού τους παρέχοντας τον αριθμό της πιστωτικής τους κάρτας (βέβαια η εγγραφή στο site είναι δωρεάν).

4.     Όλα τα posts ελέγχονται από τους διαχειριστές πριν εμφανισθούν online με σκοπό να προληφθεί το cyber-bullying.

Everloop

everloop

Ένα κοινωνικό δίκτυο με προφίλ, παιχνίδια, εφαρμογές και Goobs («πλάκες» μεταξύ των χρηστών, π.χ. ο ένας πετάει μία «τούρτα» στο προφίλ του άλλου).

Είναι ασφαλές; Το Everloop απαιτεί τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας του γονέα (αν και η εγγραφή είναι δωρεάν) και παρέχεται στους γονείς ένας πίνακας ελέγχου όπου μπορούν να παρακολουθούν την online δραστηριότητα των παιδιών τους. Επίσης, οι διαχειριστές ελέγχουν το περιεχόμενο του site.

 Scuttlepad

scuttlepad

Μία ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά 6-11 ετών.

Είναι ασφαλές; Απαιτείται το email του γονέα έτσι ώστε ο γονέας να δώσει τη συγκατάθεσή του και να μπορεί αργότερα να εισέρχεται στο λογαριασμό του παιδιού για να τον ελέγχει. Επίσης το site περιορίζει το πλήθος πληροφοριών που «ανεβάζει» το κάθε παιδί με σκοπό να τα προστατεύσει από την αποκάλυψη ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Ακόμα, ηλεκτρονικά συστήματα και διαχειριστές ελέγχουν το site.

Franktown Rocks

franktown

Είναι ασφαλές; Όλα τα παιχνίδια και η μουσική είναι επιλεγμένα ώστε να είναι «κατάλληλα για όλους». Ωστόσο, απλώς συνιστάται τα παιδιά να παίρνουν την έγκριση από τους γονείς τους πριν να εγγραφούν στο site.

Sweety High

sweety-high

Ένα κοινωνικό δίκτυο μόνο για κορίτσια.

Είναι ασφαλές; Οι διαχειριστές του site ελέγχουν το περιεχόμενο όλων των αναρτήσεων. Επίσης, ομάδα νομικών και ψυχολόγων συνεργάζεται με τους διαχειριστές.

Kidvuz

kidsvuz

Είναι ασφαλές; Για την εγγραφή στο Kidvuz απαιτείται η συγκατάθεση του γονέα. Επίσης, τα παιδιά δεν χρησιμοποιούν τα αληθινά ονόματά τους αλλά πάντα εμφανίζονται με το username. Τέλος, πριν ανεβεί ένα βίντεο ή ένα σχόλιο, πρέπει να εγκριθεί από ένα μέλος της ομάδας των διαχειριστών του Kidvuz.

Ohanarama

ohanarama

Ένα κοινωνικό δίκτυο για παιδιά 5-12 ετών αλλά και για την οικογένειά τους.

Είναι ασφαλές; Οι χρήστες ελέγχουν ποιοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα προφίλ τους.

Fanlala

fanlala

Ένα site αποκλειστικά αφιερωμένο στους fans. Τα παιδιά βλέπουν videos, φωτογραφίες και μπαίνουν σε clubs των αγαπημένων τους stars.

Είναι ασφαλές; Υπάρχει μία σελίδα με συμβουλές προς τους γονείς και τα παιδιά.

KidzWorld

kidsworld

Το KidzWorld δημιουργήθηκε το 2000. Στο KidzWorld τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν προφίλ, να μάθουν νέα της μουσικής και του κινηματογράφου, να ενημερωθούν για θέματα υγείας, να γράψουν στο προσωπικό τους blog και να παίξουν. Για ηλικίες 7-16 ετών.

Είναι ασφαλές; Τα  βίντεο, οι αναρτήσεις στα blogs, οι φωτογραφίες, ακόμα και τα μηνύματα στο chat room ελέγχονται από ομάδα ειδικών.

Pop tropica

poptropica_0

Είναι ασφαλές; Το site δεν συλλέγει στοιχεία από τα παιδιά. Το chat επίσης είναι σχεδιασμένο ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να δημοσιεύσουν προσωπικές πληροφορίες. Οι γονείς δεν μπορούν να εισέλθουν με το λογαριασμό τους στο παιχνίδι των παιδιών.

Whyville

whyville

Από το 1999, το Whyville αποτελεί μία κοινότητα παιδιών με μια μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών.

Είναι ασφαλές; Όταν ένα παιδί κάτω των 13 ετών εγγράφεται στο Whyville, αποστέλλεται ένα email στους γονείς για να τους ενημερώσει για την εγγραφή.

Moshi Monsters

moshi

Το Moshi Monsters μοιάζει λίγο με τα Tamagotchi που ήταν στη μόδα πριν μερικά χρόνια: ο κάθε χρήστης υιοθετεί ένα τερατάκι και το φροντίζει, ενώ παράλληλα μπορεί να επικοινωνεί με άλλους χρήστες που έχουν υιοθετήσει κι εκείνοι τερατάκια.

Είναι ασφαλές; Για να ολοκληρωθεί η εγγραφή, οι γονείς πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους μέσω email. Επίσης, οι αναρτήσεις στα blogs και τα μηνύματα στα forums ελέγχονται. Οι φίλοι του κάθε χρήστη βλέπουν μόνο το μικρό του όνομα, το γένος, την ηλικία και τη χώρα κατοικίας.

Fantage

fantage

Ένα ακόμη κοινωνικό δίκτυο με παιχνίδια για τα παιδιά.

Είναι ασφαλές; Δεν ζητούνται από τα παιδιά προσωπικές πληροφορίες όπως το πραγματικό τους όνομα, η διεύθυνσή τους κτλ. Ακόμα, υπάρχουν αυτοματοποιημένα προγράμματα που φιλτράρουν τα μηνύματα πριν αποσταλούν. Τέλος, το Fantage προσφέρει στους γονείς τη δυνατότητα να επιλέξουν το βαθμό στον οποίο τα παιδιά τους μπορούν να συμμετέχουν στο chat:

1.     Οι χρήστες γράφουν τα μηνύματα στο chat αλλά πριν εμφανισθούν ελέγχονται από το σύστημα.

2.     Οι χρήστες δεν μπορούν να γράψουν οι ίδιοι τα μηνύματά τους αλλά πρέπει να επιλέξουν μέσα από μία λίστα από έτοιμες φράσεις. (Safe Chat)

3.     Οι χρήστες δεν μπορούν να δουν τα μηνύματα του chat. (No Chat)

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, καλό είναι οι γονείς να ενημερώνουν τα παιδιά για τους κινδύνους του internet και να τα παροτρύνουν να μην αποκαλύπτουν σε αγνώστους ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες.

mikroimegaloi.gr