Εφηβεία

Ριψοκίνδυνη σεξουαλικά η ελληνική εφηβεία!

1821483

Ριψοκίνδυνες συμπεριφορές παρουσιάζουν οι ελληνίδες έφηβες σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε 20 γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο 8ο διεθνές συνέδριο για την υγεία της γυνάικας στην Κω, έδειξε ότι οι Ελληνίδες ξεκινούν να έχουν σεξουαλικές επαφές κατά μέσο όρο στα 14,5 τους χρόνια και από τους σεξουαλικά ενεργούς έφηβους μόνο το 50% χρησιμοποιεί προφυλακτικό και μόνο το 30% σε κάθε επαφή και σε όλη τη διάρκεια.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι οι Ελληνίδες στην εφηβεία έχουν πολλές αλλά βραχύβιες σχέσεις και δεν είναι σωστά ενημερωμένες για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Όπως τονίστηκε στο συνέδριο, η έκθεση σε ογκογόνους τύπους του HPV, που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, προσεγγίζει το μέγιστο στην εφηβεία. Ταυτόχρονα ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου τραχήλου αυξάνεται όσο μειώνεται η ηλικία έναρξης σεξουαλικών επαφών, οπότε όλα τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού των εφήβων κοριτσιών στην Ελλάδα έναντι του HPV.