Σπάνιες φωτογραφίες από μυστικά καταφύγια και τη ζωή των Μεννονιτών

Oι Μεννονίτες ή αλλιώς αναβαπτιστές είναι σχετικά μια  άγνωστη θρησκευτική κοινότητα ευρωπαϊκής καταγωγής στη Βολιβία. Οι Μενονίτες αποτελούν μια προτεσταντική αίρεση που έχει περίπου 250.000 οπαδούς, διασκορπισμένους στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στην Πολωνία και στη Γαλλία.

Έφτασαν στη Βολιβία τη δεκαετία του 50, εγκαταλείποντας τον Καναδά το Μεξικό ή το Μπελίζ από όπου προέρχονταν, γιατί εκεί απειλούνταν ο τρόπος ζωής τους.

los-menonos-jordi-ruiz-cirera-13

Κατά την δεκαετία του 1520 στην Κεντρική Ευρώπη, οι Μεννονίτες, προσπάθησαν  να επαναφέρουν τον Χριστιανισμό σε μια πιο συμβατή με την Αγία Γραφή ζωή. Αρνήθηκαν την «κρατική» Μεταρρύθμιση του Λουθήρου και του Καλβίνου και δίδασκαν το χωρισμό κράτους – Εκκλησίας. Αποτέλεσμα ήταν να θεωρηθούν αιρετικοί και να καταπολεμηθούν από τους Προτεστάντες. Γενικά δεν ενδιαφέρονται τόσο για Θεολογία, μυστήρια ή Θεία Λειτουργία (χωρίς βέβαια να τα απορρίπτουν) αλλά θεωρούν ότι το βασικότερο όλων είναι να ζει κανείς αγία ζωή σύμφωνα με τις αρχές της Καινής Διαθήκης και ιδίως την επί του όρους ομιλία του Ιησού Χριστού.

los-menonos-jordi-ruiz-cirera-16

Στον Καναδά, οι «Μενόνος» ένοιωθαν ότι οι νέοι «ξεστρατίζουν» και η κυβέρνηση απαγόρευσε το δικό τους εκπαιδευτικό σύστημα.  Αυτό ήταν αρκετό για να τους κάνει να φύγουν από την χώρα, και έτσι μια ομάδα από αυτούς πήγε στη Βολιβία προσκαλεσμένοι της κυβέρνησης, και με υπόσχεση για δική τους γη και θρησκευτική ελευθερία.

Εξακολουθούν να ζουν όπως οι πρόγονοί τους χωρίς αυτοκίνητα, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, και εξαιρετικά απομονωμένοι από την τοπική κοινότητα.

los-menonos-jordi-ruiz-cirera-11

«Ο Evo δεν μας αγαπάει» διαμαρτύρονται αναφερόμενοι στον πρόεδρο Μοράλες. Δυστυχώς γι “αυτούς, η κυβέρνηση έχει  αυξανόμενο περιβαλλοντικό ελέγχο που τους αποτρέπει από την κοπή των δέντρων στο δάσος. Οι κοινότητες δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη επιρροή των ντόπιων που σημαίνει ευκολότερη πρόσβαση στο αλκοόλ, μουσική και τα αυτοκίνητα.

Κάποιοι τελικά θα αποφασίσουν να αφήσουν την αποικία αναζητώντας ακόμα πιο απομονωμένη ζωή, ακόμα πιο μακριά από τις πόλεις και τον πολιτισμό της Βολιβίας.

04

Ο Ισπανός φωτογράφος Jordi Ruiz Cirera πήγε και τους φωτογράφισε απαθανατίζοντας την κοινότητα και τον τρόπο ζωής τους, πριν εξαφανιστεί εντελώς ίσως…

los-menonos-jordi-ruiz-cirera-17

los-menonos-jordi-ruiz-cirera-15

los-menonos-jordi-ruiz-cirera-10

los-menonos-jordi-ruiz-cirera-7

los-menonos-jordi-ruiz-cirera-6

los-menonos-jordi-ruiz-cirera-4

14

15

09

17-1

13

]]>

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ίσως σας ενδιαφέρουν