Στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο και η Ελλάδα, για την καταπολέμηση της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος, εκπροσωπώντας τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής,  Γιάννης Μουζάλας, συμμετείχαν χθες (09-11-2015) στις εργασίες του Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες.

Τον κ. Φιλιππάκο συνόδευσε η Προϊστάμενη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Αντικείμενο του Συμβουλίου των Υπουργών της Ε.Ε. αποτέλεσε η αποτίμηση της παρούσας κατάστασης στο μεταναστευτικό και η πορεία υλοποίησης των μέτρων αντιμετώπισης της τρέχουσας μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης.

Το Συμβούλιο των Υπουργών αποφάσισε τη λήψη άμεσων μέτρων, ούτως ώστε ο μηχανισμός hotspot να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ως τα τέλη Νοεμβρίου σε Ελλάδα και Ιταλία, με την υποστήριξη των Κρατών-Μελών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του FRONTEX και της EASO.

Αναφορικά με τις διαδικασίες μετεγκατάστασης, εγκρίθηκε η τοποθέτηση Αξιωματικών – Συνδέσμων για θέματα μετανάστευσης σε τρίτες χώρες, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Ιανουαρίου 2016. Παράλληλα, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζουν την Ελλάδα και την Ιταλία στη διαδικασία ταυτοποίησης-καταγραφής των προσφύγων-μεταναστών, που γίνεται μέσω του εξοπλισμού Eurodac.

Επιπροσθέτως, συμφωνήθηκε να διερευνηθεί η πιθανή επέκταση των Κέντρων Καταγραφής (Processing Centres) και σε χώρες που δεν έχουν, μέχρι στιγμής, ενταχθεί στο μηχανισμό hotspot.

Τέλος, εξετάζεται η ανάγκη δημιουργίας στα σύνορα των χωρών της Ε.Ε. ζωνών διέλευσης (transit zones), προκειμένου να αξιολογούνται με πιο ορθολογικό τρόπο τα αιτήματα ασύλου.

Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών του Έκτακτου Συμβουλίου, οι Υπουργοί των Κρατών-Μελών επεσήμαναν την κοινή επιθυμία τους για συνεργασία και εξεύρεση κοινών λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της συναίνεσης και της αλληλεγγύης.

Πώς σας φάνηκε;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ίσως σας ενδιαφέρουν