Απόψεις Προτεινόμενο

Συμβουλές για Πανελλήνιες από μια κοπέλα που πέρασε στο Πανεπιστήμιο τη δεύτερη φορά: “Το άγχος είναι καταστροφικό. Με διέλυσε. ‘Εκανα συνέχεια εμετούς…”

panellinies-girl-

από την Αποστολία Σ., πρωτοετή φοιτήτρια σε πολυτεχνική σχολή

Φίλοι μου και μελλοντικοί συμφοιτητές  μου, θέλω να καταλάβετε εξ αρχής ότι σας νιώθω απόλυτα! Πολλοί θα βιαστείτε να σχολιάσετε το “νιώθω” και ίσως σας είναι περίεργό ότι εγώ ως φοιτήτρια σε πολυτεχνική σχολή, έστειλα αυτό το κείμενο στο juniorsclub.gr για να σας βοηθήσω.  Σας λέω λοιπόν, ό,το κατάφερα να μπω στη σχολή μου δίνοντας δεύτερη φορά Πανελλήνιες, δίοτι την πρώτη φορά πραγματικά τίποτα δεν πήγε καλά σε έμενα. 

Θέλω να ξεκολλήσει το μυαλό σας από κάθε αρνητική σκέψη, να μην είστε αρνητικά προκατελλημένοι και να λάβετε σοβαρά υπόψη σας αυτά που ακολουθούν. 

“Σιγά μην σκάσω για της κωλοπανελλήνιες” Ατάκα φίλης μου, η οποία ειπώθηκε από εκείνη όταν δίναμε την πρώτη χρονιά. Αποτέλσμα;;; Εκείνη σπουδάζει Πάντειο κι εγώ “έσκασα”, τα σκάτωσα σας λέω και έγραψα όσο πιο χάλια γινόταν. Γι’ αυτό πέρυσι ξαναέδωσα και ναι, τα κατάφερα. 

Ξέρω ότι είναι το μελλόν σας, το όνειρο ζωής σας να μπείτε στη σχολή που θέλετε και όλα καθορίζονται από το τι θα γράψετε στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Εγώ θα σας μιλήσω γι αυτά που πρέπει να κάνετε, έτσι ώστε να σας βοηθήσω να έχετε την καλύτερη απόδοση στις εξετάσεις. 

Θέλω να ηρεμήσετε. Να μη σκέφτεστε υπό πίεση και σε πανικό. Τότε είναι 100% χαμένο το παιχνίδι. 

Πρώτα απ’ όλα θα σας μιλήσω ξεκάθαρα. Όσα έχετε διαβάσει και έχετε μάθει, υπάρχουν μέσα στο μυαλό σας. Αν πάλι τρέχετε να μαζέψετε κάποια σελίδα και έχετε φρικάρει γιατί δε σας βγαίνουν οι μέρες, τότε πάλι, δώστε έμφαση στα SOS και αφήστε τα άλλα αφού χάσατε ήδη το χρόνο. 

Εμένα με βοήθησε πολύ, το σταθερό πρόγραμμα στη ζωή μου, εκείνη την περίοδο. Δηλαδή, ξυπνούσα καθημερινά ακόμα και ΣΚ (πολύ πριν τις εξετάσεις) στις 8 και έτρωγα ένα καλό πρωινό (γάλα με βρώμη και σοκολάτα, βούτυρο με μέλι και χυμό, φρουτοσαλά με τοστ) μετά πλενόμουν καλά στο πρόσωπο και καθόμουν στο δωμάτιο μου να διαβάσω. (Είχα φροντίσει τις τελευταίες εβδομάδες να μένω σπίτι γιατί είχα πολλές απουσίες κρατήσει γι αυτό το λόγο) Φυσικά, τη δεύτερη χρονιά είχα όλο το χρόνο δικό μου και οργανώθηκα καλύτερα. 

Εγώ διαβάζω δυνατά, νομίζω ότι ακούω αυτά που λέω και έτσι τα αποστηθίζω καλύτερα. Έπιανα πάντα ένα βιβλίο στα χέρια μου και μέχρι να κουραστώ δεν άλλαζα μάθημα. Συνήθως αφιέρωνα 3 ώρες για κάθε μάθημα και τώρα με την εξεταστική στη σχολή το ίδιο κάνω. 

Διάλλειμα έκανα για ένα 20λεπτο όπου φρόντιζα να βγω από το σπίτι να περπατήσω, να κάτσω στο μπαλκόνι να χαλαρώσω ή να κάνω άλλες δουλειές για να μην απασχολώ το μυαλό με facebook, instagram και pc

Το μεσημέρι έτρωγα καλά αλλά πάντα να έχετε ένα σχετικά υγιεινό γεύμα και να τρώτε σαλάτα. Έπινα και μια πορτοκαλάδα και συνέχιζα διάβασμα. 

Το απόγευμα έτρωγα γιαούρτι με φρούτα και πάλι διάβασμα. Το βράδυ κοιμόμουν γύρω στις 10. 

ΗΜΕΡΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Κράτησα το βραδινό ύπνο με ένα ελαφρύ γεύμα, γύρω στις 10 και ξυπνούσα 7 καθημερινά. 

Το πρωί έκανα ένα μπάνιο και έτρωγα το πρωινό μου. Μη κάνετε τη βλακεία που έκανα εγώ την πρώτη χρονιά και σηκωνόμουν στις 5 για να διαβάσω πριν γράψω, είναι μεγάλη χαζομάρα γιατί σας αγχώνει αυτό και μετά μπλοκάρετε. Εμένα αυτό και το αγχος, με έκαναν να κολλήσω και να μη γράψω τίποτα σε 2-3 μαθήματα. 

Να ξέρετε ότι το άγχος είναι καταστροφικό. Εμένα με διέλυσε. ‘Εκανα συνέχεια εμετούς και δε κοιμόμουν καλά. Έβλεπα εφιάλτες και είχα νεύρα από το στρες. Οι γονείς μου, με έβλεπαν έτσι και μου έλεγαν μην ανησυχείς το χεις, θα περάσεις. Αλλά, δεν μου είπαν ποτέ “Αποστολία, συγκετρώσου, ηρέμησε, τα ξέρεις. Αν κάνεις φόκους θα γράψεις καλά, αλλιώς δε θα πεθάνουμε κιόλας, ξαναδίνεις του χρόνου”

Παιδιά, είναι λυτρωτικό να ξέρεις ότι δε θα απογοητευτούν οι γονείς σου από την επίδοση σου στις Πανελλήνιες. Να τους το πείτε. Εμένα με χαντάκωσε το γεγονός ότι με είχαν σιγουράκι, ότι θα μπω στη σχολή μου και τελικά δεν έπιασα καμιά επιλογή μου, την πρώτη φορά. Αυτό μετά σε εμένα με έκανε να πέσω σε κατάθλιψη. Δε μιλούσα και έκλαιγα για ένα μήνα. Μιλάμε δράμα. Είχα στο μυαλό μου ότι είμαι άχρηστη. Αποτυχημένη. Έκανα μαύρες σκέψεις … Όλα αυτά από το αγχος να τα καταφέρω να αποδείξω ότι είμαι πρώτη, ότι μπήκα στη σχολή μου, να κάνω περήφανους τους γονείς μου, να…, να… 

Παιδιά, όλα τα κάνουμε για τον εαυτό μας. Για εμάς. Οκ;;; Οι γονείς μας, πρέπει να είναι δίπλα μας και όχι απέναντι μας. Να μας υποστηρίζουν αλλά να μη μας αγχώνουν.

Κι αν κάτι πάει στραβά;;;

Σε εμένα πήγαν όλα στραβά. Και τελικά τι έχασα;;; Ένα χρόνο θα πεις… Ναι, οκ. Αλλά τώρα είμαι στη σχολή που ήθελα, στην πρώτη επιλογή μου και όχι σε κάποια δεύτερη ή τρίτη επιλογή μου για να πω ότι “Μαμά, μπαμπά τα κατάφερα! Σπουδάζω” 

Αν νιώθετε άγχος και δε μπορείτε να το διαχειριστείτε, να πάτε σε έναν ειδικό. Αλήθεια σας λέω. Μην τα χαλάσετε όλα επειδή είστε αγχωμένοι. Επίσης, μιλήστε στους γονείς και στους φίλους σας, για το πώς νίωθετε. Να το βγάλετε από μέσα σας. 

Μέσα στη τάξη – ώρα εξετάσεων! 

Τώρα, είστε μέσα στην τάξη, μπροστά στο γραπτό. Διαβάστε καθαρά από μέσα σας, την πρώτη ερώτηση, πρέπει να καταλάβετε απόλυτα τι ζητάει και έτσι να ξεκινήσετε να γράφετε. Αν δεν σας έρχετε η απάντηση εκείνη τη στιγμή, μην αγχωθείτε. Προχωρήστε στην επόμενη ερώτηση. Πρώτα θα γράψετε αυτά που καταλάβατε και τα είστε σίγουροι ότι τα ξέρετε. Μη χάνετε χρόνο σε ερωτήσεις που δε θυμάστε. Εγώ την πρώτη φορά, έχασα μια ώρα σε μια ερώτηση στα μαθηματικά και κόλλησα τελείως. Έτσι, δεν μπόρεσα να γράψω αυτά που ήξερα γιατί δεν με έφτανε ο χρόνος και είχα πάθει πανικό. 

Το πρόχειρο βοηθά. Εμένα τα πρώτα που μου ερχόντουσαν στο μυαλό τα έγραφα στο πρόχειρο. Έπειτα οργάνωνα τη σκέψη και τα έγραφα καθαρά (πρόσεχα και τα ορθογραφικά μου). Να προσέχετε και τη σύνταξη σας. Έκθεση ιδίως είναι σημαντική γιατί θα σας κόψουν βαθμούς. 

Διαβάστε όλα τα θέματα και να ξεκινήσετε από αυτό που ξέρετε καλά. Κάντε και μια καλή κατανομή χρόνου. Υπάρχουν προβλήματα στα μαθηματικά όπου θα σας πάρουν χρόνο να τα λύσετε. 

Πριν δώσετε το γραπτό σας, να το διαβάσετε πάλι και πάλι. Θέλω να σας πω, ότι εγώ είχα ξεχάσεις λέξεις όπως έγραφα από το άγχος μου. Να το κοιτάξετε και να το παραδώσετε μόλις τελειώσει ο χρόνος της εξέτασης. 

Μη φοβάστε παιδιά. Θέλω να κάνετε μια καλή προσπάθεια. 

Μη ξεχνάτε να έχετε ποιοτικό χρόνο διαβάσματος, δίαλλειμα (δε βοηθά το pc και κυρίως το κινητό, χάνεις χρόνο και κουράζεις το μυαλό σου), ξεκούραση, καλόν ύπνο, καλό φαγητό. 

Εύχομαι να τα πάτε περίφημα! Μπράβο παιδιά για την προσπάθεια!