Προτεινόμενο Πρωταγωνιστές

Συνέντευξη με τον καθηγητή Σωτήρη Νικολετσέα: Η διάκριση, η σχέση με τους φοιτητές και η έρευνα στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things, ΙοΤ)

 

elena-1στη δημοσιογράφο Ελένη Βασιλοπούλου elena_juniorsclub

Στην κατάταξη με τους κορυφαίους επιστήμονες του 2020 στην Επιστήμη των Υπολογιστών και της Ηλεκτρονικής (Computer Science and Electronics) που δημοσίευσε το Guide2Research συμμετέχουν Καθηγητές ελληνικών Πανεπιστημίων μεταξύ των οποίων και από της Πάτρας.

Για την έκδοση της κατάταξης μελετήθηκαν περισσότερα από 6.000 προφίλ και με πολύ αυστηρά κριτήρια σε σχέση με το επιστημονικό τους έργο.

Μεγάλη διάκριση και για τον Καθηγητή, Σωτήρη Νικολετσέα από το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Πανεπιστημίου Πατρών όπου βρίσκεται στην 37η θέση. 

Συνέντευξη: 

J.c:Ξεκινώ με μια προσωπική ερώτηση: Ένας επιστήμονας αφιερωμένος στο έργο του, μπορεί να ισορροπεί μεταξύ προσωπικής ζωής – οικογένειας και επιστήμης; 

Σ.Ν.: Για όσους δουλεύουν στην επιστήμη και την τεχνολογία τα όρια εργασίας και προσωπικού χρόνου είναι ρευστά. Ωστόσο πιστεύω ότι κανείς οφείλει να διατηρεί την ισορροπία και να δημιουργεί «ζώνες» χρόνου και ενέργειας για κοντινά και μακρινά ταξίδια, κοινωνικές συναναστροφές και επαφές, εξωσχολικό διάβασμα, μουσική, καλό σινεμά, hobbies κλπ.

Μάλλον η προσωπική ισορροπία προάγει και την επαγγελματική δημιουργικότητα περισσότερο από μια μονοδιάστατη, υπερβολική εργατικότητα.

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ χαρακτηριστικά έλεγε ότι οι δύο πυλώνες της ανθρώπινης ευτυχίας είναι η δουλειά και η αγάπη. 

J.c: Είναι μεγάλη διάκριση και δικαίωση για εσάς, να είστε στους 37 ερευνητές της χώρας μας στην κατάταξη με τους κορυφαίους επιστήμονες του 2020, στον τομέα Επιστήμη των Υπολογιστών και της Ηλεκτρονικής, σύμφωνα με το Guide2Research. Πείτε μου, πόσο αυξανόμενες είναι οι απαιτήσεις σε προσωπικό και κυρίως επιστημονικό επίπεδο για να έχει ένας καθηγητής όπως εσείς, αυτή τη διάκριση; 

Σ.Ν.: Η έρευνα σε τεχνολογίες αιχμής που αλλάζουν συνεχώς είναι πολύ απαιτητική και η ευγενής άμιλλα έντονη. Απαιτείται υψηλή συγκέντρωση σε στόχους, καλό σχέδιο και συνεχής εγρήγορση ώστε κανείς να εντοπίζει επερχόμενες τεχνολογίες όπου είναι απαραίτητη μια αυστηρή, επιστημονική θεμελίωση.

Επίσης, πέρα από τη μοναχική προσωπική εργασία, στην τεχνολογία παίζουν μεγάλο ρόλο οι καλές συνεργασίες με πολύτιμους συναδέλφους, συνεργάτες και μεταπτυχιακούς φοιτητές, τους οποίους ευχαριστώ θερμά.

J.c: Ως καθηγητής σε μια πολυτεχνική σχολή και συγκεκριμένα στο τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, σε τι επίπεδο είναι τα εργαστήρια (όσον αφορά το σύγχρονο εξοπλισμό); 

Σ.Ν.: Το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ κ Πληροφορικής είναι ιστορικά το πρώτο τμήμα πληροφορικής στη χώρα μας. Θεραπεύει ένα ολοκληρωμένο φάσμα πεδίων όπως είναι οι αλγόριθμοι, το λογισμικό και το υλικό.

Εναρμονίζουμε το πρόγραμμα σπουδών με τις επιστημονικές κατευθύνσεις των διεθνών ακαδημαϊκών ενώσεων και των κορυφαίων πανεπιστημίων, συνδυάζοντας τις θεμελιώδεις αρχές της επιστήμης των υπολογιστών με επίκαιρες τεχνολογίες αιχμής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι απόφοιτοί μας διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε συνθήκες διαχρονικά χαμηλών χρηματοδοτήσεων για την εκπαίδευση και την έρευνα προσπαθούμε (και σε κάποιο βαθμό καταφέρνουμε) και οι εργαστηριακές υποδομές μας να αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες και εξελίξεις. Αυτό επιτυγχάνεται και μέσω ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων, ευρωπαϊκών και εθνικών, που με μεγάλη προσπάθεια προσελκύουμε.  

J.c: Ποιες δυνατότητες έχει ένας φοιτητής να υλοποιήσει μια ιδέα του ; Υπάρχει κάποιο τμήμα που δίνει την ευκαιρία αυτή σε φοιτητές

Σ.Ν.: Παρά τις επιφανειακές υπερβολές σχετικά με την καινοτομία και τη νεανική επιχειρηματικότητα, είναι αλήθεια ότι η σύγχρονη τεχνολογία δημιουργεί καλές ευκαιρίες για ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων ανεξάρτητα από την ηλικία και την θεσμική θέση που έχει κάποιος, τον τόπο στον οποίο ζει, ειδικά όταν η εφευρετικότητα συνδυάζεται με βαθύ τεχνικό υπόβαθρο και ουσιαστική γνώση.

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα φοιτητών του τμήματός μας που δημιούργησαν καινοτόμα συστήματα τα οποία είχαν μεγάλο αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο,  απέσπασαν σημαντικές διακρίσεις, οδήγησαν σε προηγμένα προϊόντα και εφαρμογές στην βιομηχανία, προσέλκυσαν μεγάλες χρηματοδοτήσεις και εξαγορές από μεγάλους ομίλους.

J.c:Πείτε μας δυο λόγια για την ερευνητική σας δραστηριότητα που οδήγησε στην πρόσφατη διάκρισή σας. 

Σ.Ν.: Κεντρικό θέμα στην έρευνά μου τα τελευταία χρόνια είναι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things, ΙοΤ), δηλαδή η μαζική, ασύρματη ένταξη αντικειμένων της καθημερινότητας και του φυσικού κόσμου στο Διαδίκτυο ώστε να αποκτούν ευφυία και να μετέχουν σε καινοτόμες εφαρμογές. Αυτό απαιτεί αποδοτικούς αλγορίθμους και ευσταθή συστήματα που διέπονται από συνεκτικές σχεδιαστικές αρχές.

Πρόσφατα παραδείγματα στην ομάδα μας είναι ο εντοπισμός αλλεργιών μέσω φορετών συσκευών (wearables), οι έξυπνοι αυτοκινητόδρομοι μέσω ασύρματων αισθητήρων, η εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και η βελτιστοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής μέσω τεχνολογιών ΙοΤ.

Σε ερευνητικό επίπεδο, υπάρχει έμφαση στην ομάδα μου στην ασύρματη μεταφορά ενέργειας, χωρίς καλώδια, με ασφάλεια ως προς την ακτινοβολία.

J.c:Τι αγαπάτε περισσότερο, να διδάσκετε ή να ασχολείστε με κάποιο project ; 

Σ.Ν: Εντονότερες είναι πάντα οι συγκινήσεις κατά την έρευνα, την επίλυση ενός ανοιχτού προβλήματος, την ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου, μιας καινοτόμου τεχνολογίας.

Ωστόσο το βλέμμα των φοιτητών στην αίθουσα διδασκαλίας και η δίψα τους για μάθηση μας εμπνέουν να δώσουμε και στην διδασκαλία τον καλύτερο εαυτό μας.

Διαβάστε επίσης:

Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων στον τομέα των Υπολογιστών

Θανάσης Κ. Τσακαλίδης: Αξιολόγηση Πανεπιστημίων – Αδελφοποίηση Τμημάτων βάσει μνημονίου συνεργασίας

Θανάσης Κ. Τσακαλίδης: Μηχανογραφικό και Πληροφορική

Πανελλήνιες 2020: Αναλυτικά ο αριθμός εισακτέων ανά σχολή (Πίνακας με όλα τα ελληνικά Πανεπιστήμια και τα Ανώτατα Ιδρύματα)

Συνέντευξη με τη 15χρονη Αναστασία Νικολοπούλου: “Εμείς που έχουμε αντιμετωπίσει τον καρκίνο είμαστε πιο δυνατοί”

Loux_EES_Patra

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο