Ζώα

Τα σκυλιά παρηγορούν τους ιδιοκτήτες τους όταν είναι λυπημένοι λέει νέα έρευνα

2507dog
Μια νέα έρευνα έρχεται να ρίξει φως στη συμπεριφορά των σκύλων, οι οποίοι φαίνεται πως καταλαβαίνουν τις αλλαγές στη διάθεση του ιδιοκτήτη τους. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μελέτη υποστηρίζει πως τα αξιολάτρευτα τετράποδα δείχνουν περισσότερο την αγάπη τους, όταν αντιληφθούν ότι οι ιδιοκτήτες τους είναι λυπημένου, σε μια προσπάθεια να τους παρηγορήσουν.
 
Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Learning and Behaviour», μελετήθηκαν οι αντιδράσεις 34 σκυλιών της ρατσας golden retriever, pug και labrador, τα οποία διαχώριστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους από μια διάφανη πόρτα. Οι ιδιοκτήτες, τους οποίους μπορούσαν να δουν και να ακούσουν τα σκυλιά τους, σιγοτραγουδούσαν το παιδικό τραγούδι «Twinkle Twinkle Little Star» ή έκλαιγαν. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν άνοιξε η πόρτα, τα σκυλιά των οποίων οι ιδιοκτήτες έκλαιγαν προσπάθησαν να πάνε κοντά τους τρεις φορές πιο γρήγορα από τα σκυλιά των οποίων τα αφεντικά σιγοτραγουδούσαν.
 
Επιπλέον, τα σκυλιά που προσπάθησαν να παρηγορήσουν τους ιδιοκτήτες τους, εμφάνισαν χαμηλά επίπεδα στρες, δείχνοντας έτσι πως δεν τους επιβάρυνε ψυχολογικά η προσπάθεια να κάνουν τα αφεντικά τους να αισθανθούν καλύτερα.
 
Η επικεφαλής της έρευνας, Emily Sanford, σχολίασε σχετικά με τα ευρήματα: «Ανακαλύψαμε πως τα σκυλιά όχι μόνο αντιλαμβάνονται τι νιώθουν τα αφεντικά τους, αλλά προσπαθούν και να τους βοηθήσουν». Η ίδια πρόσθεσε: «Τα σκυλιά βρίσκονται στο πλευρό των ανθρώπων για δεκάδες εκατοντάδες χρόνια και έχουν μάθει να διαβάζουν τη συμπεριφορά μας. Τα σκυλιά που καταλαβαίνουν ότι τα αφεντικά τους δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, σπέυδουν να τους βοηθήσουν».