“Θερίζει” η ιλαρά- Ένας 17χρονος νεκρός, 11 άτομα στα νοσοκομεία της Δυτ. Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και μια γιατρός- Κίνδυνος να ξεμείνουμε από εμβόλια

Σε έξαρση βρίσκεται ο ιός της ιλαράς στη Δυτική Ελλάδα με τα περισσότερα κρούσματα να έχουν καταγραφεί στην Ηλεία, ενώ ήδη η περιοχή έχει και τον πρώτο νεκρό από τη νόσο. Στο μεταξύ περισσότερα από 10 άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Πύργου.

Σύμφωνα μάλιστα με  την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών ¨Αννα Μαστοράκου που μίλησε το βράδυ της Πέμπτης στην ενημερωτική εκπομπή “Super b News” , του τηλεοπτικού σταθμού “Super B”, υπάρχει και γυναίκα γιατρός που έχει νοσήσει η καταστασή της είναι σοβαρή και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Πύργου. 

Ιδιαίτερη προσοχή στους γονείς που θα πρέπει να ελέγξουν εάν τα παιδιά του έχουν κάνει το σχετικό εμβόλιο, συντύνει η κ. Μαστοράκου.Ενώ είναι πιθανό να παρατηρηθεί έλλειψη εμβολίων , όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί, καθώς είναι πολύ μικρές οι διαθέσιμες ποσότητες από τα φαρμακεία αυτή την στιγμή, εάν η ζήτηση αυξηθεί. 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ

Δεύτερος νεκρός από ιλαρά καταγράφεται στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν 17χρονο Ρομά που δεν είχε εμβολιαστεί και νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας.

Ο άτυχος νέος πέθανε από εγκεφαλίτιδα, μια θανατηφόρα επιπλοκή της νόσου, όπως αναφέρει η επιδημιολογική εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε στις αρχές Οκτωβρίου και επρόκειτο για ένα μωρό 11 μηνών, από την κοινότητα Ρομά, ανεμβολίαστο, το οποίο έπασχε από υποκείμενη δυστροφία.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΚΕΛΠΝΟ. Ειδικότερα, τις τελευταίες οκτώ ημέρες έχουν καταγραφεί επιπλέον 86 νέα κρούσματα ιλαράς, ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών, από 604 στους 690.

«Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται κυρίως για μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 25-44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας, που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι» υπογραμμίζεται στην ίδια έκθεση.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συνολικά έχουν καταγραφεί περισσότερα από 19.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 46 θάνατοι.
Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Πώς σας φάνηκε;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ίσως σας ενδιαφέρουν