Παιδί Προτεινόμενο

Τι σημαίνουν οι ζωγραφιές των παιδιών σας;

Child painting at easel.

Επικοινωνήστε με τη νηπιαγωγό μας, κα Βασιλοπούλου και στείλτε τα ερωτήματα σας στο [email protected]

katerinavasilopoulou-juniorsclubαπό τη νηπιαγωγό, Κατερίνα Βασιλοπούλου

Τα παιδιά μέσα από τη ζωγραφική εκφράζουν τα συναισθήματα τους και αποτυπώνουν στο χαρτί την προσωπικότητας τους.

Οι ζωγραφιές τους αντανακλούν τον εσωτερικό τους κόσμο και απεικονίζουν στοιχεία που αφορούν στην ψυχολογική τους κατάσταση, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ερμηνεύουμε τις ζωγραφιές των παιδιών μας, ώστε να ανακαλύπτουμε τον ψυχισμό τους.

kid-painting-1-juniorsclub.gr

Στις πρώτες ζωγραφιές τους τα παιδιά κάνουν μουτζούρες και γραμμές, αργότερα τις χρωματίζουν και μετά αναπαριστούν πιο ρεαλιστικά μια εικόνα.

Αυτό που πρέπει να προσέχουμε στις ζωγραφιές των παιδιών είναι:

1. Τα χρώματα που φανερώνουν τα συναισθήματα που νιώθουν τα παιδιά, πιο αναλυτικά: -Κόκκινο=φιλοδοξία, δυναμισμό, ενέργεια, μοναδικότητα, επιθετικότητα.

-Κίτρινο=δυναμισμός, εξωστρέφεια. -Πράσινο = ελπίδα, ισορροπία, ανεξαρτησία.

-Μπλε=ηρεμία, ικανοποίηση.

-Μωβ=θλίψη, ανησυχία, ζήλια, διαίσθηση, εφευρετικότητα.

-Καφέ=προσγειωμένο παιδί, φυσική ταλαιπωρία.

-Μαύρο=πολυδιάστατη προσωπικότητα, φόβος, άγχος.

Γενικά τα μουντά χρώματα συνήθως ερμηνεύονται ως αρνητική διάθεση του ατόμου που τα χρησιμοποιεί, όμως δεν είναι απόλυτο αυτό που αντιπροσωπεύει κάθε χρώμα, δηλαδή το μαύρο μπορεί να δηλώνει φόβο, μπορεί όμως και να δηλώνει μια ανάμνηση του παιδιού από ένα βράδυ, που ο ουρανός ήταν σκούρος.

kid-painting-3-juniorsclub.gr

Επίσης, όταν το παιδί χρησιμοποιεί συνεχώς συγκεκριμένο χρώμα, η ερμηνεία ίσως είναι διαφορετική, π.χ. η συνεχή επικράτηση του κόκκινου δηλώνει δυναμισμό, όμως ίσως δηλώνει και κάποια νευρωτική συμπεριφορά.

Όταν το παιδί χρησιμοποιεί πολλά χρώματα, δείχνει ότι βιώνει πλούσια θετικά συναισθήματα, ενώ όταν χρησιμοποιεί μόνο ένα ή δυο μπορεί να βιώνει μια αρνητική κατάσταση.

kid-painting-2-juniorsclub.gr

2.Η τοποθέτηση σχεδίων στο χαρτί όταν είναι στο κάτω μέρος της σελίδας μπορεί να δηλώνει ανασφάλεια, ενώ στο πάνω μέρος μπορεί να δηλώνει αισιοδοξία και φαντασία.

3.Το μέγεθος όσων σχεδιάζει, π.χ. αν το παιδί φτιάχνει πολύ μικρά ανθρωπάκια, τότε ίσως έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενώ έχει αυτοπεποίθηση, αν τα ανθρωπάκια είναι μεγάλα.

4.Το μουτζούρωμα ίσως δηλώνει ότι το παιδί θέλει να κρύψει κάτι.

Επιπλέον, κάποια βασικά σχέδια που ζωγραφίζουν συχνά τα παιδιά και αξίζει να ερμηνεύονται είναι το σπίτι στις ζωγραφιές, που δείχνει τις σχέσεις του παιδιού με την οικογένεια του (αν η γραμμή του σπιτιού είναι έντονη και το σπίτι δεν έχει παράθυρα, τότε το παιδί δεν νιώθει άνετα στην οικογένεια του, ενώ ένα καλά ζωγραφισμένο σπίτι, δείχνει ισορροπημένο παιδί. Αν υπάρχει καμινάδα, δηλώνει καλή επικοινωνία με την οικογένεια και το αντίθετο όταν λείπει η καμινάδα).

kid-painting-4-juniorsclub.gr

Ακόμα, είναι βασικό το που θα τοποθετήσει το παιδί τον εαυτό του σε σχέση με τα άλλα μέλη της οικογένειας, αφού έτσι δείχνει με ποια από τα μέλη νιώθει μεγαλύτερη οικειότητα (π.χ. όταν το παιδί βάζει τον εαυτό του κοντά σε συγκεκριμένο άτομο, ίσως εκφράζει την επιθυμία του γι’ αυτό ή αποζητά την προσοχή του. Αν βάζει τον εαυτό του ανάμεσα στους γονείς του, ίσως νιώθει το ίδιο δέσιμο και με τους δυο.

Αν ένα άτομο από την οικογένεια είναι μεγαλύτερο από τα άλλα, ίσως δηλώνει την αδυναμία του στο άτομο αυτό.

Αν ένα άτομο από την οικογένεια λείπει από την ζωγραφιά, ίσως σημαίνει αδιαφορία ή υποτίμηση του).

Η ερμηνεία στις ζωγραφιές των παιδιών, σίγουρα βοηθά τους γονείς να μάθουν πράγματα για το παιδί τους, όμως μια μόνο ζωγραφιά δεν υποδηλώνει τίποτα, γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος ταραχής για το περιεχόμενο της, εκτός και αν τα σημάδια είναι έντονα και συνεχή(π.χ. ζωγραφιές με εικόνες βίας), τότε αφού υπάρχουν ανησυχίες, χωρίς να βγάζετε εύκολα και βιαστικά συμπεράσματα, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό, ώστε να σας καθοδηγήσει σωστά.