Εκπαίδευση

Τηλεδιάσκεψη των μαθητών του Αρσακείου Γενικού Λυκείου Πατρών με το CERN

Arsakeio Lyceum 3

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης του Αρσακείου Γενικού Λυκείου Πατρών με Έλληνες ερευνητές από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων Cern στη Γενεύη σε ταυτόχρονη σύνδεση με το 2ο Γενικό Λύκειο Καστοριάς. Συγκεκριμένα οι  μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πείραμα ΑΤΛΑΣ που βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας για την επανέναρξη του  και για θέματα αιχμής στην έρευνα της σύγχρονης Θεωρητικής Φυσικής.

Το πείραμα ATΛAΣ πραγματοποιείται στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC) του Ευρωπαϊκό Εργαστηρίου Φυσικής Σωματιδίων, CERN, και μελετά  ερωτήματα που αφορούν τα στοιχειώδη σωματίδια και τις αλληλεπιδράσεις τους. Ο ανιχνευτής ΑΤΛΑΣ μεγέθους ενός πενταόροφου κτιρίου έχει ικανότητα να μετρά ίχνη σωματιδίων με εξαιρετικά μεγάλη  ακρίβεια . O κύριος σκοπός του πειράματος ATΛAΣ είναι η ανακάλυψη του μποζονίου Ηiggs και η διερεύνηση των ιδιοτήτων του.

Oι απαιτήσεις των επιστημονικών στόχων του ανιχνευτή ATΛAΣ προαπαιτούν την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, οι οποίες βρίσκουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής, γιατί παράλληλα με την εξήγηση των ερωτημάτων που βάζει η φύση, εκπαιδεύονται επιστήμονες που με τη σειρά τους χρησιμοποιούν τις γνώσεις αυτές σε διάφορους τομείς των θετικών επιστημών, την ιατρική, τη βιομηχανία κ.α.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Δικτύου  Inspiring Science Education, στο  οποίο συμμετέχει το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Πατρών και ο Τομέας Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα η καθηγήτρια κ. Χ. Κουρκουμέλη, η οποία οργάνωσε τη τηλεδιάσκεψη αυτή σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Σχολείου μας κ. Μ. Πετράκη (φυσικό PhD) και τους καθηγητές κ. Τ. Ψήνα (φυσικό PhD), κ. Ο. Σταυρουλοπούλου (καθ. Πληροφορικής) και κ. Ν. Γιαννακόπουλο (χημικό MSc).