Πολιτισμός

Το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών διοργανώνει μουσικοχορευτικό σεμινάριο και μεγάλο γλέντι

2053562
 
Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, ώρα 11.00π.μ. στο «Αρχοντικό της Ευτυχίας», το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών διοργανώνει Μουσικοχορευτικό Σεμινάριο με τίτλο: «Διαβατήριοι χοροί και πολιτισμικές σημασίες: Η μουσικοχορευτική παράδοση του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας, στον κύκλο της ζωής και του χρόνου.»
 
Λαογραφική εισήγηση: Θάνος Κώτσης, Κοινωνικός λαογράφος-μουσικός Χορολογική εισήγηση: Δημήτρης Μπάκος, χοροδιδάσκαλος-μουσικός.
 
Θα ακολουθήσει γλέντι (ώρα 3.00μ.μ.) με τους μουσικούς:
Κλαρίνο: Θοδωρής Τασούλας
Βιολί-τραγούδι: Γιάννης Παυλόπουλος
Λαούτο: Κώστας Παπαπροκοπίου
Κρουστά: Γιάννης Γευγελής
 
Με το πέρας του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης με την σφραγίδα του Λυκείου των Ελληνίδων και τις υπογραφές των εισηγητών, καθώς και βιντεοσκοπημένο υλικό απ’ το σεμινάριο σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά και έντυπο υλικό με ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία για τον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας και την μουσικοχορευτική του παράδοση.
 
Δηλώσεις συμμετοχής έως 19 Οκτωβρίου 2017 στο τηλ. 2610220531 (6-8μ.μ.)
 
Λίγα λόγια για το περιεχόμενο του σεμιναρίου
 
Στον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας του νομού Κορινθίας, ανάμεσα στην Ρούμελη και τον Μοριά, δομείται μια ιδιαίτερη ταυτότητα απ’ τους Αρβανίτες κατοίκους της περιοχής. Εξέχουσα σημασία στην ζωή της κοινότητας, έχουν οι διαβατήριοι τελετουργικοί χοροί που επιτελούν ένα συμβολικό πέρασμα από μια φάση σε μια άλλη. Χοροί και τραγούδια της αρραβώνας και της χαράς, αλλά και τελετουργικοί χοροί της Αποκριάς και του Πάσχα.
 
Το σεμινάριο ξεδιπλώνεται σε δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τα θεωρητικά σχήματα των διαβατήριων τελετουργιών που χρησιμοποιεί η κοινωνική λαογραφία για να ερμηνεύσει το μουσικοχορευτικό φαινόμενο και τις πολιτισμικές σημασίες του. Θα γνωρίσουν συνοπτικά την ιστορία του τόπου και λαογραφικά στοιχεία για την παράδοση της περιοχής, αναδεικνύοντας τα συστατικά στοιχεία της μουσικοχορευτικής της ταυτότητας. Στην συνέχεια, θα παρουσιαστούν οι ιδιαίτερες φορεσιές της περιοχής, με σπάνια αυθεντικά κομμάτια από προσωπικές συλλογές και θα αναδειχθεί η λειτουργία των κομματιών, οι συμβολισμοί τους, καθώς και οι εξέλιξη της φορεσιάς στην πορεία των χρόνων. Παράλληλα θα παρουσιαστεί φωτογραφικό υλικό και βίντεο από επιτόπιες καταγραφές εθίμων, τραγουδιών και χορών.
 
Στο δεύτερο μέρος, στους συμμετέχοντες θα παρουσιαστούν χοροί και τραγούδια της περιοχής από ντόπιους γερόντους με την συμμετοχή ζωντανής ορχήστρας, ενώ παράλληλα οι ίδιοι θα μιλήσουν για την μουσικοχορευτική παράδοση του τόπου τους. Έτσι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να τραγουδήσουν και να χορέψουν με τους ντόπιους κατοίκους, μυούμενοι και οι ίδιοι βιωματικά στο πολιτισμικό κεφάλαιο της περιοχής. Θα γίνει λόγος για τα σύμβολα, τις έμφυλες σχέσεις και τις κοινωνικές δομές που αναπαράγονται στην μουσική και στον χορό.
 
2017-10-22_Αφίσα
 
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην στήλη events —> Πάτρα