Εκπαίδευση

Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημιουργικής γραφής «Κολλημένος στο διαδίκτυο; Ποτέ»

αφίσα εθισμός

Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας(ΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με τα Τμήματα Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαϊας προκηρύσσει Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημιουργικής γραφής με Θέμα: «Κολλημένος στο διαδίκτυο; Ποτέ» με την έγκριση και υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στόχος του Διαγωνισμού είναι να συμβάλει στην πρόληψη του Εθισμού στο  Διαδίκτυο, θέτοντας  τη δημιουργική γραφή στην υπηρεσία της ευαισθητοποίησης των μαθητών. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική εκπαιδευτική συλλογή για τον διαδικτυακό εθισμό και να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Τα έργα μπορούν να πραγματεύονται θέματα όπως:

  • Τα αίτια του εθισμού στη χρήση του Διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων, είτε άλλων ψηφιακών τεχνολογιών, όπως οι ψυχολογικές ανάγκες του ατόμου, η δυνατότητά του να δημιουργήσει μια ιδανική κατάσταση του εαυτού του αποκρύπτοντας πλευρές του εαυτού του, η έλλειψη άμεσων συνεπειών των πράξεων κλπ.
  • Τους παράγοντες που οδηγούν στον εθισμό στο διαδίκτο, όπως άγχος, ιδιαιτερότητες της προσωπικότητας, υπερκινητικότητα, φοβία κλπ.
  • Τα συμπτώματα που προκαλεί ο εθισμός στο Διαδίκτυο, όπως έμμονη σκέψη και όνειρα για το διαδίκτυο, άγχος, εκούσια ή ακούσια κίνηση δακτυλογράφησης,  κατανάλωση υπερβολικού χρόνου και χρήματος σε δραστηριότητες σχετικές με το διαδίκτυο, αντικοινωνική συμπεριφορά, μειωμένη επίδοση στο σχολείο κλπ.
  • Τα όρια ανάμεσα στον εθισμό στο διαδίκτυο και την ενθουσιώδη χρήση του.
  • Η πρόληψη και αντιμετώπιση του διαδικτυακού εθισμού.

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητικές ομάδες Πρωτοβάθμιας (Δημοτικού) και Δευτεροβάθμιας (Γυμνάσιο-Λύκειο) Εκπαίδευσης.  Στο διαγωνισμό δεν  γίνονται δεκτές ατομικές συμμετοχές .

Τα έργα που θα υποβληθούν στο διαγωνισμό μπορούν να είναι:  Εικονογραφημένο Παραμύθι /ιστορία  ή  θεατρικό. Η αποστολή των έργων πρέπει θα γίνει με το ταχυδρομείο και  Ηλεκτρονικά μέχρι τις  31 Μαρτίου 2018.

Τα αποτελέσματα  θα ανακοινωθούν στις αρχές  Μαϊου 2018 και η βράβευση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων  το Σάββατο  26 Μαϊου 2018 στις 19.30, στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, οπότε και θα παρουσιατούν τα βραβευμένα έργα. Όλα τα έργα που θα βραβευτούν θα εκτεθούν στο ΜΕΤ από τις  26 Μαϊου έως τις 30Δεκεμβρίου 2018.

Οι νικητές του Διαγωνισμού θα λάβουν δώρα, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.dropbox.com/sh/qlj4zsddoz5rq8f/AACuERJicUNHDA_GMops1A4Da?dl=0

https://www.facebook.com/Museum-of-Science-and-Technology-109823479058588/

stmuseum @ upatras.gr  ή στα τηλέφωνα 2610 969973/2, 2610 996732