Σχολή Γονέων

Το πρώτο μάθημα μουσικής του παιδιού σας: Πότε πρέπει να ξεκινήσει;

paidi-mousiki,juniorsclub

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να σκεφτείτε πριν γράψετε το παιδί σας σε μαθήματα μουσικής.   

Αυτό σίγουρα είναι ένα θέμα που σκέφτονται και για το οποίο ανησυχούν οι γονείς. Αν θέλετε να μάθει το παιδί σας κάποιο μουσικό όργανο, θα σκέφτεστε πότε είναι η κατάλληλη ηλικία.

Η απάντηση σε αυτό δεν είναι εύκολη και δεν είναι η ίδια για κάθε παιδί.

child-music-3-juniorsclub.gr

Ακόμα και τα μωρά μέσα από την κοιλιά παίρνουν μαθήματα μουσικής, όταν οι γονείς ακούν μουσική ή τους τραγουδούν. Γι’ αυτό βάλτε μουσική στο μωρό σας από την κοιλιά ακόμα ή σε πολύ μικρή ηλικία.

Μια άλλη μορφή μαθήματος μουσικής είναι όταν ένα παιδί συμμετέχει σε τραγούδι και χορό στο σπίτι ή στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο. Έτσι διασκεδάζουν μέσα σε μια ομάδα με την μουσική.

Ένα άλλο είδος μαθήματος μουσικής είναι το τυπικό μάθημα, όπου υπάρχει δάσκαλος μουσικής και συγκεκριμένο πρόγραμμα. Κάθε παιδί είναι έτοιμο για αυτό σε διαφορετικό χρόνο. Τα παιδιά που έχουν φυσική κλίση και αγάπη για τη μουσική, θα είναι έτοιμα πριν από άλλα.

child-music-1-juniorsclub.gr

Οι γονείς πρέπει επίσης να σκεφτούν την ωριμότητα ή την ικανότητα του παιδιού τους να ακολουθεί εντολές και οδηγίες. Το μάθημα σημαίνει ότι ο μαθητής πρέπει να κάθεται ακίνητος, να δίνει προσοχή, να ακούει, να εξασκείται και να εξασκείται ακόμα περισσότερο. Αυτό απαιτεί ένα επίπεδο ωριμότητας και ανάπτυξης, τα οποία αναπτύσσονται σε διαφορετικές ηλικίες.

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα είναι να σκεφτείτε το λόγο πίσω από τα μαθήματα μουσικής. Πολλοί γονείς μπορεί να πιέζουν το παιδί τους για τους δικούς τους λόγους. Σπανίως αυτό είναι κάτι καλό…. Ο σωστός λόγος είναι να θέλει το παιδί. Η αρχική επιθυμία και αφοσίωση είναι πολύ σημαντικά. Πολλά παιδιά σταματούν τα μαθήματα όταν μεγαλώσουν διότι είχαν πιεστεί να τα ξεκινήσουν και όταν έφτασαν σε ηλικία να μπορούν να επιλέξουν τα σταμάτησαν χωρίς δεύτερη σκέψη.

child-music-4-juniorsclub.gr

 Από την άλλη μεριά, μερικοί γονείς χρειάζεται να σπρώξουν τα παιδιά τους προς μια δραστηριότητα. Μερικά παιδιά παρόλο που ξεκινούν με το ζόρι κάποιο μουσικό όργανο, στην πορεία το αγαπούν. Κάποια γίνονται πιο ώριμα και μαθαίνουν δεξιότητες σημαντικές για τη ζωή τους. Αλλά υπάρχει μια λεπτή ισορροπία και οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Δε σας δόθηκε πραγματικά μια απάντηση για το πότε είναι καλό να γράψετε το παιδί σας μουσική. Αλλά ελπίζουμε τα παραπάνω να σας δώσουν μια καλή ιδέα για να εντοπίσετε τον κατάλληλο χρόνο.

child-music-2-juniorsclub.gr