Κοινωνία

Τουρκία: 15χρονη κοπέλα εξαναγκάστηκε να παντρευτεί και έχασε τη ζωή της από επιπλοκές στη γέννα

15xroni-juniorsclub

Σε ηλικία μόλις 15 ετών η Derya B. από την Τουρκία αναγκάστηκε να βιώσει ένα μαρτύριο. Όντας ακόμα παιδί η ίδια, έφερε στον κόσμο το παιδί της ύστερα από τον εξαναγκαστικό γάμο της, στα 14 της, γέννα που της στοίχισε τη ζωή.

Η νεαρή Derya είχε εξαναγκαστεί να παντρευτεί με προξενιό σε ηλικία 14 ετών και την προηγούμενη εβδομάδα, στα 15 της, γέννησε το παιδί της. Επιπλοκές της γέννας όμως, που πιστεύεται πως συνδέονται με το νεαρό της ηλικίας της, προκάλεσαν εγκεφαλική αιμορραγία και τελικά το κορίτσι εξέπνευσε χθες σε ιδιωτική κλινική της ανατολικής Τουρκίας.

Οι συνθήκες του θανάτου της διερευνώνται από την αστυνομία.

«Είναι επικίνδυνο για μια κοπέλα που παντρεύεται ενώ είναι ακόμα παιδί να μείνει έγκυος. Τα ποσοστά θανάτους τις εφηβικές εγκυμοσύνες είναι υψηλότερα», τόνισε η γυναικολόγος Δρ Aydan Biri στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ. «Κίνδυνος για υψηλή πίεση, πρόωρο τοκετό. Οι εγκυμοσύνες παιδιών που δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους ούτε ο σχηματισμός των οργάνων τους συχνά καταλήγουν σε θάνατο».

Σύμφωνα με την οργάνωση ακάθε χρόνο 15 εκατομμύρια κορίτσια παντρεύονται πριν την ηλικία των 18 ετών ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ μια γυναίκα πεθαίνει στη διάρκεια του τοκετού κάθε δύο λεπτά.