Κοινωνία

Βίντεο: Η απάντηση των μαθητών όπου αποβλήθηκαν από το σχολείο τους, επειδή τραγούδησαν το «Μακεδονία Ξακουστή».

mathites-geraka-juniorsclubjpg

Στο στόχαστρο οι μαθητές του 1ου Γενικού λυκείου Γέρακα, οι οποίοι αποβλήθηκαν από το σχολείο τους,   επειδή  την ώρα της παρέλασης την Κυριακή, 28 Οκτωβρίου, τραγούδησαν  το «Μακεδονία Ξακουστή». 

Φαίνεται ότι οι καθηγητές και η διεύθυνση του σχολείου, ήσαν αντίθετοι με την πρωτοβουλία των μαθητών και γι” αυτό απάντησαν σκληρά, αποβάλλοντας τους, λες και διέπραξαν κάποιο σοβαρό αδίκημα. Το αποτέλεσμα ήταν να τιμωρηθούν έξι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Γέρακα, με την αιτιολόγηση ότι εγκατέλειψαν τον σχηματισμό της παρέλασης. Μάλιστα, το πρωί της Πέμπτης 1/11 συμμαθητές των αποβληθέντων προχώρησαν σε κατάληψη, διαμαρτυρόμενοι για την τιμωρία των συμμαθητών τους.

Τα παιδιά αυτά, έχουν άποψη, δεν ανήκουν σε παρατάξεις και κατευθυνόμενες ομάδες και έχοντας κατανοήσει ότι  η παρέλαση έγινε προς τιμήν των Ελλήνων που πολέμησαν και έχασαν την ζωή τους για να έχουμε ελευθερία σήμερα, εξέφρασαν την ανάγκη να πουν έναν ιστορικό ύμνο! 

Το ζήτημα απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια τοποθέτηση τόσο από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, ούτε από την ΔΙΔΕ Ανατολικής Αττικής.

Ένας από τους μαθητές, μιλάει στην κάμερα, αιτιολογώντας την πράξη τους και το συμβολισμό της κίνησης αυτής.  

«Δεν θεωρώ δικαιολογημένη την ποινή που μας επιβλήθηκε. Δεν συμφωνεί κανείς με αυτήν, ούτε οι μαθητές, ούτε ο σύλλογος γονέων, ούτε ο δήμαρχος της περιοχής» πρόσθεσε ο ίδιος μαθητής.

«Θέλαμε χρόνια να το κάνουμε αυτό… μας τρενάρανε, όμως κάποιοι καθηγητές με εξαίρεση δύο, μας παρότρυναν να το κάνουμε. Φέτος είμαστε στην τελευταία χρονιά (σ.σ. Γ” Λυκείου), είμαστε πιο κατασταλαγμένοι, γνωρίζουμε τί θέλουμε, ξέρουμε τα “πιστεύω” μας», συμπλήρωσε για να καταλήξει:

«Το Μακεδονικό είναι ένα μείζον ζήτημα της εποχής. Ως… πατριωτάκια μας εκφράζει και θέλαμε να πούμε τη γνώμη μας σε μια παρέλαση στην οποία δεν εκπροσωπούσαμε το 1ο ΓΕΛ αλλά την πατρίδα μας της Ελλάδα και τιμούσαμε τους προγόνους που έχουν κάνει ό,τι έχουν κάνει για μας».