Υπουργείο Υγείας: Αυτό είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών 2020

Δημοσιεύτηκε πρόσφατα το επίσημο Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2020 από το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να εμβολιαστούν και φέτος το παιδιά μας.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αυτό περιλαμβάνει τον συνολικό αριθμό εμβολίων που πρέπει να γίνουν στο παιδί από την γέννηση έως και την ηλικία των 15 ετών.

Στον πίνακα για το 2020 αναφέρονται και οι ομάδες παιδιών που πρέπει να πραγματοποιήσουν τα εμβόλια, καθώς βέβαια και οι δόσεις:

xprogramma-1024x559.png.pagespeed.ic.OgsJli6vmK

Δείτε αναλυτικά το Πρόγραμμα Εμβολιασμού 2020 για τα παιδιά ΕΔΩ

Το εμβόλιο της Γρίπης

Το εμβόλιο της γρίπης για το 2020 συνιστάται να γίνει σε παιδιά που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου. Χορηγείται σε βρέφη άνω των 6 μηνών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Βρέφη και παιδιά μικρότερα των 9 ετών, τα οποία εμβολιάζονται για πρώτη φορά ή εκείνα που έλαβαν μόνο 1 δόση εμβολίου στο παρελθόν χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου σε διάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.

Το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας τύπου Β

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας τύπου Β διατίθεται δωρεάν μόνο για τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή σε ευπαθή ομάδα. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας δημοσιεύει και ένα ξεχωριστό PDF αρχείο στο οποίο εξηγεί το Σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφορικά με τα πρωτεϊνικά εμβόλια κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου οροομάδας Β και γιατί αυτά δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ώστε να καλύπτεται και το υψηλό για τους πολίτες κόστος τους: Ο λόγος έχει να κάνει με τα όλο και λιγότερα ετησίως κρούσματα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση:

«Κατά την τελευταία 5ετία (2015-2019) εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα περίπου 30 περιπτώσεις μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από μηνιγγιτιδόκοκκο οροομάδας Β ετησίως κατά μέσον όρο. Σε παιδιά <5 ετών, που η προστασία τους αποτελεί βασικό στόχο των προγραμμάτων εμβολιασμού, εκδηλώθηκαν 10 περιπτώσεις και 1 θάνατος ετησίως οφειλόμενα σε μηνιγγιτιδόκκοκο οροομάδας Β (σε πληθυσμό 470.000 παιδιών και σύνολο περίπου 400 θανάτων ετησίως για την ηλικία <5 ετών).4,5 Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στην χώρα μας η εμφάνιση επιδημικών εξάρσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου Β σε φοιτητές ή σπουδαστές είναι εξαιρετικά σπάνια.»

Φυσικά, η έκθεση δεν παραλείπει να τονίσει, ότι τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της Μηνιγγίτιδας τύπου Β είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, καθώς και ότι η εξέλιξη της νόσου παρακολουθείται συστηματικά και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί αν υπάρξουν νέα δεδομένα.

Διαβάστε σχετικά

Η μηνιγγίτιδα Β δεν έχει εποχή – Συμβουλευθείτε παιδίατρο και εμβολιάστε εγκαίρως τα παιδιά

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού: Η σημασία του εμβολιασμού στην εξάλειψη απειλητικών για τη ζωή νοσημάτων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ίσως σας ενδιαφέρουν