Κοινωνία

Ζαγόρι: Παιδιά ανακάλυψαν βυζαντινό τάφο καθώς έπαιζαν – Δείτε το video

tafos4-juniorsclub
Το αθώο παιχνίδι μερικών μικρών παιδιών στο Σκαμνέλι Ζαγορίου έφερε στο φως έναν βυζαντινό τάφο, που για αιώνες παρέμεινε θαμμένος.
 
Κοντά στο γήπεδο μπάσκετ, στην άκρη του χωριού, τα παιδιά είδαν μία πλάκα που τους κίνησε το ενδιαέρον. Μετακινώντας την, εντόπισαν ανθρώπινα οστά, με αποτέλεσμα να ενημερώσουν τις οικογένειές τους και στη συνέχεια, την αστυνομία.
 
tafos3-juniorsclub
 
Τα παιδιά, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, έσκαψαν αρκετά και με τη βοήθεια μεγαλύτερων παιδιών που τα βοήθησαν στο έργο τους, βρέθηκαν μπροστά σε μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη. Μετά την αστυνομία, ενημερώθηκε και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, υπάλληλοι της οποίας παρέλαβαν τα κοσμήματα που υπήρχαν στον τάφο.
 
tafos2-juniorsclub
 
Το χωριό Σκαμνέλι είναι κτισμένο στην τελευταία ρεματιά της Τύμφης πριν από το Γυφτόκαμπο.
 
Η περιοχή κατοικούνταν από την προϊστορική περίοδο, σε αυτό μαρτυρούν και τα αρχαία (λεγόμενα πελασγικά) τείχη που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον οικισμό. Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής το χωριό πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς, ως αποτέλεσμα σήμερα να έχει χάσει μέρος της παραδοσιακής του εικόνας.
 
tafos-juniorsclub
 
Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετά παλιά αρχοντικά, λιθόκτιστα μονοπάτια και πλατείες και φαίνεται ότι ο τόπος κρύβει καλά μυστικά της μακραίωνης πορείας του στο χρόνο.
 
Δηλώσεις του Δημήτρη Τσουμάνη, πρωτοετούς φοιτητή στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης: